Radar · Nyheter

600 demonstrerade mot utvisningar

Göteborg var en av 45 europeiska städer som under söndagen samlade sina medborgare för att protestera mot utvisningar till Afghanistan.

Under söndagen samlades ungefär 600 personer på Gustaf Adolfs torg för att uppmärksamma de pågående utvisningarna till Afghanistan, efter att ha vandrat genom staden från Stigbergstorget.

Engagerade från Unga för amnesti, Sittstrejken i Göteborg, frivilligorganisationen Agape och nätverket #vistårinteut – vilka stod bakom söndagens demonstration – uppvaktar varje fredag migrationsverket på Vestagatan.

Varje fredag i sex månader har Abdullah Kajaw varit på plats. I dag har han vandrat med en banderoll med texten ”Don’t send Afghans back”, och är en av många som inte delar Migrationsverkets bedömning av säkerhetsläget i Afghanistan.

– De skickar tillbaka ungdomar till krig. Migrationsverket svarar varje fredag att det är politikerna och de som gör lagarna som tar besluten, och de borde lyssna nu. Vi har lovat att inte ge upp, så vi fortsätter.

Abdullah upprepar det som sagts i talen, att 2015 då många ungdomar kom hit från Afghanistan öppnade Europa dörrarna och gav hopp om en bättre framtid.

– Men nu ser vi hur våra kompisar skickas tillbaka till Afghanistan. Alla vet att landet inte är säkert men deporteringarna fortsätter ändå.

En av de engagerade i frivilligorganisationen Agape, Gudrun Romeborn, pratar om kraft, kamp, glädje, samverkan och energi.

– Vi välkomnades till torget med musik, och när talen lästes upp för alla som trotsat snålblåstens regnsnöiga februari önskade jag att någon av våra nyhetskanaler varit där och delat denna kraftfulla kamp till vardagssvensken i TV-sofforna.

Gudrun berättar att kampen för att stoppa utvisningarna till Afghanistan även handlar om en mer human flyktingpolitik för alla som flyr krig, förtryck och våld.

– Det handlar om vilket samhälle vi vill ha; ett misstänksamt och hårt eller ett medmänskligt, rättssäkert samhälle.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV