Energi

Sallad, pajer och piroger lockar vegosugna till Majorna

Bara ett stenkast från vegotäta Mariaplan ligger den lilla salladsbaren JoAnnas. Med sin pigga lokal och färgglada uteservering, serverar man luncher med stort fokus på vegetariskt och veganskt.

I krokarna kring Mariaplan finns ett stort utbud av vegansk mat, som till exempel burgare, pizza, thaimat, husmanskost, fika och till och med fine dining. För fyra år sedan var JoAnnas en av de få restauranger som vågade satsa på veganskt, men utvecklingen går snabbt framåt.

– Vi såg att det fanns ett hål att fylla när vi startade. På de här fyra åren har det öppnat många nya ställen. Det är ju jättebra, men vill man sticka ut får man vara uppfinningsrik. Vi bollar hela tiden nya idéer och vill helt enkelt erbjuda en schyst lunch, säger Anna Janicki som är delägare på JoAnnas.

Det veganska utbudet är populärt både bland veganer och blandkostare. Många satsar på att äta vegetariskt en dag i veckan och på JoAnnas finns stamgäster som alltid väljer de veganska varianterna av kyckling och köttfärs. Delägaren Joana Falcon äter själv näsan helt växtbaserat.

– Jag har jobbat inom restaurang i många år, men utbildade mig till kallskänka för bara några år sedan. Där fanns inga veganska specialprodukter, utan det blev en kul utmaning att hitta på något av de ingredienser som fanns, eftersom jag inte ville tillaga kött. Min gamla lärare kommer hit ibland och testar det vi lagar och hon tycker det är jättegott, säger Joana Falcon.

I salladsdisken finns egenmarinerade veganprodukter sida vid sida med färska sallader, rostade kikärtor, tabbouleh, rödbetshummus, edamamebönor och annat gott.

På menyn finns också veganska piroger som är inköpta från Liba. Planen just nu är att laga egna minipiroger. Det finns alltid nya idéer som ska förverkligas.

Bakverk är en av utmaningarna och det är något som det övas på i köket. Kladdkaka har testats och två stamgäster köpte med sig den och var väldigt nöjda. Att få veganerna att söka upp JoAnnas är dock inte alltid helt enkelt. I området finns en hel del konkurrens och läget på Slottsskogsgatan är en aning undanskymt.

– Just nu är det lite tyst på veganfronten, men vi hoppas att fler veganer ska hitta hit. Vi vill verkligen erbjuda något för alla och vi kan alltid lösa det så att alla kan äta tillsammans, både veganer och blandkostare, säger Joana Falcon.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV