Radar · Nyheter

Utvisningar upprör på Viksjöskolan

Viksjöskolan tog emot ensamkommande ungdomar hösten 2015. Nu har flertalet klarat gymnasiebehörighet – men ska utvisas. Lärare och skolledare protesterar.

– Behandlingen av de här barnen är omänsklig, säger Maria Prytz, biträdande rektor på Viksjöskolan i Järfälla.

Skolan tog hösten 2015 emot en strid ström av främst afghanska ungdomar. Maria Prytz är stolt över att de flesta av dem uppnått gymnasiebehörighet och upprörd över att få av dem får stanna i Sverige. 

När Liberalernas Jan Björklund gjorde ett utspel om att de bästa lärarna ska kunna tjäna 80 000 kronor i månaden, reagerade Maria Prytz med ilska.  

Hon och flera av Viksjöskolans lärare tyckte talet om att höja lärarnas status klingade falskt när de elever som de lyckats med genom hårt arbete nu ska skickas ut ur landet.  

– Vi har slitit i två och ett halvt år med de här eleverna, fått dem behöriga till gymnasiet och sedan får de inte börja där. Vi har lagt ner tid och engagemang som nu kastas bort, säger Maria Prytz.

De skrev till Jan Björklund, men de fick inget svar. Istället formulerade de om brevet och skickade till en rad riksdagsledamöter med krav på att rösta igenom den lag som ska ge vissa ensamkommande unga en ny chans att stanna.

Maria Prytz vänder sig också emot att många skrivits upp i ålder och anses vara myndiga.

– Vi vet att de har uppgett rätt ålder. Vi är en skola med 750 elever och de här ungarna smälter precis in bland de övriga. Ändå har många blivit åldersuppskrivna.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV