Radar · Nyheter

Knytblusar i protest på Stortorget

Knytblusuppropet blev till knytblusmanifestation. I anslutning till Svenska Akademiens veckomöte på torsdagen arrangerades en demonstration på Stortorget. Kravet var ett slut på tystnadskulturen och gubbväldet.

Sara Danius utträde ur Svenska Akademien blev för många ett flagrant exempel på hur ett kotteri av män håller varandra om ryggen och låter en kvinna ta konsekvenserna, i detta fall för de brott som den så kallade kulturprofilen anklagas för. 

Dagen efter den första kvinnliga ständiga sekreterarens avgång valde många att klä sig i dennas signaturplagg för att visa sitt stöd, och hashtaggen #knytblus spred sig som en löpeld. 

Kriminologen Nina Rung, journalisten Cissi Wallin Blomberg och Kristina Wicksell från organisationen Make equal beslöt sig för att ta vara på den uppblossande energin genom att arrangera en knytblusmanifestation utanför Börshuset med uppmaningen: Avgå, hela akademien. 

– Vi vill också synliggöra den förskjutning som sker just nu. Tidigare pratade vi om mäns sexuella övergrepp och metoo, men nu pratar vi bara om kvinnorna igen. Det är en så vanlig företeelse, säger Kristina Wicksell ett par dagar innan manifestationen.  

Syftet är att visa Svenska Akademien att vi inte går med på det de försöker göra, fortsätter hon. 

– De försöker få fokus och framför allt ansvar att hamna någon annanstans än där det hör hemma. 

Men det handlar inte enbart om akademien utan också om en generell trötthet över vad som gång på gång sker.

– Det finns en oro inför att #metoo inte ska få reella konsekvenser. Det här blir ju ett tydligt exempel på vad som händer med kvinnor som mot alla odds lyckas ta sig till maktpositioner.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV