Energi

Matsvinnstorg på Söder

Betala valfri summa för mat som annars skulle ha blivit slängd och överskottet går till välgörenhet. Ett ypperligt exempel på verksamhet där en tjänst bidrar till gott på flera sätt.

Vill du ta chansen att handla mat till bra pris kan du bege dig till Söderhallarna där det har öppnats ett Matsvinnstorg. Här delas sedan den 11 januari ut livsmedel som annars riskerar att kastas.

Matsvinnstorget är en pop-up-verksamhet som vänder sig direkt till Söderhallarnas besökare som varje torsdag kommer att kunna ta emot olika livsmedelsprodukter och drycker. Som betalning för varorna får kunderna donera valfri summa till välgörenhetsorganisationen Food2change.

Att donationerna från Matsvinnstorget går till Food2change innebär att matsvinnet kan minskas i ytterligare fler steg då även de arbetar med att minska svinnet. ​Food2change är en ideell förening som arbetar med att sammanföra människor med dagligvaruhandeln för att där bidra till att minska matsvinnet.

Loopa maten

Startupen Foodloopz är Stockholmsföretaget bakom Matsvinnstoret, en digital plattform som hjälper företag att minska sitt matsvinn.

Att svinnet är stort och behöver minskas är ett faktum och företag som inte har hittat sätt att komma tillrätta med problemet kan med hjälp av Foodloopz bidra till välgörenhet istället för att låta maten förfaras.

Tanken är enkel. Precis som privatpersoner annonserar ut det de inte längre vill ha kan företag nu göra detsamma med överblivna livsmedel. Företagarna kan även välja om de ska göra detta offentligt eller anonymt och om maten ska gå till försäljning eller donation.

– Idén till Foodloopz har grott sedan jag jobbade på en inköpsavdelning på ett livsmedelsföretag. Jag blev då medveten om hur stora partier som slängs och orsakerna till svinn. Problematiken kan till exempel vara felbeställningar, fel prognos, kort bäst före datum och så vidare. Ingen aktör vill egentligen kasta bra mat men gemensamt för branschen är att det ofta saknas tid och alternativa affärskontakter, säger Elin Aronsen Beis, vd och medgrundare av Foodloopz.

Foodloopz arbetar med aktörer i hela livsmedelskedjan från odlare, grossist och varumärkesägare till hotell, kafé och storkök.

Detta innebär att det kan vara en stor variation av vilka livsmedel som kommer att erbjudas från den ena gången till den andra på Matsvinnstorget, helt beroende på vilka produkter som medlemsföretagen donerar till Foodloopz. Det kan till exempel vara mineralvatten, torrvaror och frukt. Pop-upen håller öppet så länge det finns varor kvar, först till kvarn gäller med andra ord.

Lunch på matsvinn

Sedan november huserar Sopköket i Söderhallarna, ett företag som lagar mat på svinn. På menyn står soppor, wraps och juicer som tillagats på råvaror som annars skulle ha slängts.

Från början skulle de ha varit i Söderhallarna till slutet av 2017 men detta har nu förlängts och de kommer att vara kvar till sista februari i år. Eventuella överblivna livsmedel från Matsvinnstorget kommer att skänkas till Sopköket och på så vis ser arrangörerna till att det inte ska bli något som helst svinn från denna pop-up.

Lovvärda initiativ minst sagt. Matsvinnet minskar, privatpersoner får chans att handla till bra pris och förhoppningsvis bidrar verksamheterna till att även företag får upp ögonen för alternativa lösningar på matsvinnsproblematiken.

Matsvinnstorget

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV