Radar · Nyhet

Författare möts på scenen

Under 20 år har litterära giganter och debutanter från hela världen gästat Kulturhuset och Internationell författarscen. På måndag inleds jubileumsveckan där återvändande författare får möta varandra. Mer än någonsin behöver vi samtal med substans, menar grundaren Ingemar Fasth.

Till Internationell författarscens 20-årsjubileum möts författarna två och två på scenen, tillsammans med en samtalsledare. Det viktigaste mötet sker dock med publiken, läsarna.

– Om man har följt ett författaskap så har man upprättat en relation till författaren. Här får man lyssna på samtal som får ta tid. Det gör att många kanske tar in den värld författaren befinner sig i när hen skriver. Det finns en seriositet hos läsarna att få möta författaren. Det handlar om folkbildning, säger den konstnärliga ledaren Ingemar Fasth, som drivit scenen sedan 1998.

I linje med bildningsambitionen ligger strävan efter bredd. Det betyder geografisk, förlagsmässig och genusmässig spridning på författarna. Ingemar Fasth ser också samtalsformen som en motvikt till dagens fragmentiserade tillvaro.

– Sociala medier är bra, men det finns också en splittring. Att tillsammans med andra lyssna på två, tre intelligenta människor i ett samtal om väsentligheter, det är otroligt givande. Vi måste kämpa för att återfå förmågan att sitta stilla och lyssna, och läsa.

INTERNATIONELL FÖRFATTARSCEN

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV