Radar · Nyheter

Inspekterade Förbifarten – skadades

Arbetsmiljöverkets inspektörer inspekterade bygget av Förbifarten. Då skadades en av dem själv av en tryckvåg. I flera rapporter larmar de om allvarliga brister i arbetsmiljön.

I mitten av april besökte inspektörerna Lovön och en stenkrossanläggning i anslutning till bygget av Förbifart Stockholm, avslöjar tidningen Arbetet. Inspektören Håkan Jansson fick en skada på trumhinnan efter att en sprängsalva gått av utan förvarning på sedvanligt sätt. 

Byggbolaget Lovön Samverkan AB, som bildats av två italienska bolag, uppger att signalhornet som ska användas hade tappats bort. Istället användes en biltuta för att varna, vilket inte inspektörsgruppen förstod och därför alltför sent tog skydd.

Arbetsmiljöverket har sedan augusti i fjol kritiserat bolaget för en rad brister i arbetsmiljön. Flera av dem har inneburit att de anställda utsätts för fara. 

Bland annat har släntkanter inte markerats, vilket orsakat rasrisk, landgången vid hamnen där stenkrossmaterialet från tunneln ska lastas döms ut som undermålig och brandsläckare saknas vid sprängförrådet.

– Allting som skett där har skett under mycket underliga former. Det har varit ett kaos ända från början, säger arbetsmiljöinspektören Håkan Jansson till Arbetet.