Radar · Nyheter

Nätetikett kräver tydlighet

Att ha en Facebookgrupp för sin stadsdel eller sitt bostadsområde är populärt. Invånarna i Bagarmossen i södra Stockholm har gruppen Bagis! och i förra veckan fick gruppens administratörer chansen att diskutera nätetikett vid ett stort forum i London, arrangerat av Facebook.

Evenemanget samlade administratörer för grupper, event och sidor på Facebook. Gruppen Bagis! var en av fem svenska grupper som deltog i work shops och seminarier tillsammans med en mängd andra användare från hela Europa.

– Det var en väldig spridning på grupperna. Alltifrån någon med en särskild sjukdom till roliga djurvideos till sneakersintresserade i Polen, berättar Victoria da Silva, en av Bagisgruppens administratörer.

Vad gruppen än handlar om så finns alltid risken att samtalet tar oönskade vändningar.

– Bagis! är en väldigt engagerad grupp där det görs många inlägg. Den har också vuxit under de fem år som den har funnits, och med fler människor blir konflikter vanligare, säger Victoria da Silva.

– Det kan handla om i princip vad som helst, det är ju en kvartersgrupp. Till exempel om ungdomar som smäller smällare, ibland vill folk gärna gruppera de personer som stör. Men både styrkan och svagheten med gruppen är att det är många olika sorters människor och tankar som möts. Förhoppningsvis lär vi oss av varandra.

Vad har ni lärt er i London?

– Det var intressant att höra talarna. De pratade om att det är bra om administratörerna tänker på samma sätt. Man kanske inte har samma åsikter men det är administratörerna som styr gruppen. Det ska vara ett vänligt samtalsklimat redan från början, med tydliga riktlinjer om vad som gäller.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV