Radar · Nyheter

Kamp mot brott ska ge Alliansen makten

När Alliansen i stadshuset nu tar fram ett gemensamt valmanifest är kamp mot brott och otrygghet i fokus. Vänsterpartiet varnar för en valrörelse som de menar kan skrämma upp människor.

– Vi visar att det finns ett trovärdigt alternativ som kan styra Stockholm. Jag tycker väljarna förtjänar gemensamma besked, säger oppositionsborgarrådet Anna König Jerlmyr (M).

Innehållet i valmanifestet ska nu förhandlas – men att ordet trygghet kommer vara centralt står  redan klart.

Sedan tidigare är Alliansen bland annat överens om en kommunal trygghetsjour med ordningsvakter som ska kompensera för de poliser som man anser fattas. Moderaterna talar nu om att man vill ”ta tillbaka” tolv utpekade områden.

Bland annat menar de att droghandel och kriminella som hotar butiksinnehavare måste trängas undan genom att skapa miljöer där fler rör sig.

– Vi vill rusta upp nedgångna centrummiljöer och se till att det sker aktiviteter som gör att människor vill komma till de här platserna, säger Anna König Jerlmyr.

Vänsterpartiets Ann-Margarethe Livh är kritisk till Moderaternas problembeskrivning och stora fokus på ”trygghetsfrågan”.

– Det är en skrämselpropaganda som gynnar reaktionära krafter, säger hon.

Även det röd-grön-rosa styret, där Vänsterpartiet ingår, lade nyligen förslag på temat trygghet. 25 miljoner satsas på ordningsvakter och övervakningskameror.

Men enligt Ann-Margarethe Livh är det viktigt att man står på två ben – att agera mot brott, men framför allt jobba för att de inte begås.

– Jag träffar handlare som är rädda och vill ha vakter och kameror. Man måste ha respekt för de människor som riskerar att drabbas. Men utan långsiktigt och förebyggande arbetet kommer vi aldrig lösa de problem som finns.

Framöver vill Ann-Margarethe Livh hellre prata om annat.

– Jag vill ha en valrörelse om hur vi får en stad för alla stockholmare. Då handlar det om bostäder och välfärd.

Anna König Jerlmyr konstaterar att även Socialdemokraterna tidigare kritiserat Moderaterna för att skrämmas, men att också de nu prioriterar frågorna när valåret börjat.

– Vi har barn som rånar andra barn och så sent som i helgen hade vi en gruppvåldtäkt. Då ska vi inte rygga för att vi har en trygghetskris, säger hon.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV