Energi · Mat med Jenny

Crippas skänker skön stämning åt Majorna

Crippas café vid Chapmans torg är egentligen inget kafé i traditionell mening. Crippas är framför allt en pub, och inte vilken sorts pub som helst, utan en vegansk sådan. Stället öppnande 2015 och det är hög tid av avlägga ett besök och spana in läget.

Jag besökte Crippas precis i början, efter öppnandet. Då blev det tomatsoppa och äppelpaj med vaniljsås. Crippas kändes då som ett lunchhak i punkkläder.

Bakom Crippas finns den gamle punkarräven med samma namn, eller Cristian Odin som han egentligen heter.

Det är inte utan att man blir lite starstruck när man sitter där med sin soppa och minns sin gamla platta med Attentat.

Mycket har hänt sedan 2015. Crippas har gått från lakto-ovo-vegetariskt till veganskt, och det lilla kyffet – som trots allt rymde spelningar – har blivit större tack vare en liten utbyggnad. Det är ett trevligt plejs helt klart, för den som gillar just punkig pubmiljö.

Man går kanske inte hit med sin gamla mormor, om inte mormor förstås gillar tuppkam.

Vi kommer hit en vardagkväll, efter att ha slukat en semla på Crippas polare Blackbird. Det finns mirakulöst bord, den lilla lokalen till trots, för hela vårt gäng på sex personer. Det är lugn stämning denna kväll. Ingen spelning eller dj.

Vi parkerar längs två vingliga långbänkar och går sedan till baren för att beställa. Jag hade sett fram emot pizza eller burgare, som både hemsidan och Facebook påbjuder, men i kväll finns bara pasta, lasagne och soppa som varmrätter.

Jag älskar verkligen pasta så de två förstnämnda rätterna passar mig perfekt. Ett par av oss väljer lasagne och de andra väljer pastan. Vi sätter oss och spanar in interiören.

De grå väggarna ger ett behagligt mysljus och på väggarna hänger armeringsjärn och blodiga dockor. Stilrent och fräscht, med både bänkar och klädda fåtöljer.

Vi får snart in maten och vi möts av två trevliga tallrikar med det vita guldet: vete. Sa jag att jag älskar pasta? Det är inte helt lätt att få en bra vegansk pastarätt i Göteborg. Kville Pastahouse och Old corner är två ställen som har koll på pastaläget.

På Crippas serveras linguine med grillade grönsaker med en rejält tilltagen mängd vitpeppar, vilket jag absolut kan stå ut med. Det hade varit trevligare dock med lite mer grönsaker. Den här rätten säger varken bu eller bä.

Jag hugger också in på lasagnen. Den ska enligt uppgift vara tillagad med färska ekologiska lasagneplattor från Majornas pastafabrik. Det låter ju riktigt ballt. Som fyllning serveras spenat, morot, tomat, havregrädde och vegansk ost.

Vegansk lasagne tillhör verkligen inte vanligheterna på krogen, så detta piggar upp den allra mörkaste februarikväll. Det är okej styrsel i plattorna, men för egen del hade jag gärna sett lite yta och krisp på toppen. Och vitpepparna har man inte snålat med.

Jag frågar efter fika, men det finns bara Delicatobollar. Det är helt klart ett litet minustecken. Men vi gillar Crippas ändå och stannar kvar i flera timmar. Crippas är ett just ett sånt ställe, där man äter hyfsad mat, hänger med vänner och lyssnar på gamla punklåtar.

Crippas Café