Radar · Nyheter

Ny marsch för vetenskapen

På lördag samlas vetenskapens förkämpar på gator och torg över världen när March for science anordnas för andra gången. I Stockholm har arrangörerna siktet inställt på valrörelsen och lanserar samtidigt kampanjen #Hurvetdudet? som vänder sig till både politiker och allmänhet.

March for science uppstod i fjol som en reaktion på den attitydförändring som ägde rum under Donald Trumps första tid som president, när exempelvis vetenskapens utsagor om klimatet började ifrågasättas. 

Men manifestationen är lika viktig i år, säger Cissi Askwall från organisationen Vetenskap & allmänhet. 

– Det är ingen större skillnad mot förra året. Frågan om vilken roll vetenskapen spelar i samhället är fortsatt jätteaktuell. 

I och med valåret har arrangörerna mycket fokus på politiken, där de menar att vetenskap och evidensbaserad kunskap bör ges större utrymme. 

– Politiker har förstås mycket mer än forskning att ta hänsyn till när de lägger fram förslag, men de bör kunna redovisa hur de har tagit del av den vetenskap som finns, menar Cissi Askwall. 

 Manifestationen blir också startskottet för en kampanj som de arrangerande organisationerna kommer att driva fram till valet: #Hurvetdudet? Denna till synes enkla fråga kan vara ett sätt att ta reda på varifrån man har fått sina uppfattningar och sin bild av världen. 

– Jag kan tycka att det är konstigt att debatten just nu fokuserar så mycket på faktaresistens och falska nyheter samtidigt som kunskapen finns bara ett klick bort. Hur vet du det? kan vara en väldigt bra fråga att ställa till politiker, forskare, oss själva och varandra, säger Cissi Askwall. 

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV