Energi

Mättande resturang mitt i city med fokus på grönt

I varuhuset Åhléns city kan en hitta restaurangen Sally Voltaire & systrar. Ett utomordentligt bra läge men inte alla har hittat hit. Som del i ett varuhus är det kanske inte en självklar plats att gå till för att äta gott.

Ett par trappor upp i varuhuset ligger en ljus och fin restaurang som även har en tillhörande butik med köksprodukter. Ena kortsidan har fönster ut mot Drottninggatan men någon vidare utsikt är det knappast. 

Istället är det desto trevligare att insupa stämningen i restaurangen som bjuder på ljus inredning och grönska och en trevlig atmosfär. Trots att det vid lunchtid ofta är tämligen fullt så blir det inte den stökigt höga ljudnivå lunchrestauranger annars kan drabba en med. Men det är inte bara lunch som gäller här. Sally Voltaire & Systrar erbjuder varje dag även frukost och middag och det finns en del godsaker att välja på till efterrätt eller för den som bara vill ta sig en fika.


Anna Velander Gisslén

Årets hälsokoncept

Restaurangen vann för några år sedan pris som Årets hälsokoncept och har även vunnit DNs Gulddrake i kategorin Budget. Även om utmärkelserna har sisådär fyra år på nacken så håller konceptet fint fortfarande. 

Hälsoinriktningen finns där, det finns många olika sallader att välja på som kompletteras med en aktuell meny som skiftar beroende på väder och andra faktorer. Allt för att anpassa sig så mycket som möjligt efter utbud och minska matsvinnet.

Mycket vegetariskt

Det är mycket som är vegetariskt, så för den som vill inta en vegansk måltid finns alltid flera rätter att välja på. Menyn, som brukar bjuda på någon varmrätt och soppa utöver matiga sallader, är ofta lätt att göra vegetarisk om den inte redan är det. 

Överst bland rätterna syns Sallys vegansallad som består av ärthummus, rostade hasselnötter, hummus på säsongens beta, tranbär, avokado, quinoa och säsongens raw grönt. Hummus i olika varianter är återkommande till flera av salladerna och brödet och är både mättande och goda.

Maten är överlag god och tanken att ”bara en sallad” skulle vara smaklös och låta en vara fortsatt hungrig efter inmundigande kan sopas undan. Vällagat men inte kryddstarkt, dock med goda smakkombinationer. 

Rödbetor, belugalinser, svartkål, nötter och andra mättande och smakrika bönor gör anrättningarna både goda och vackra. Endast vid ett tillfälle har jag upplevt att några rödbetor varit lite väl snålt kokade men annars är måltiderna här vällagade.


Vegansallad. Anna Velander Gisslén

Bra koll på innehåll

För den som vill äta veganskt eller har allergier som gör att en vill vara säker på vad som stoppas i munnen finns redan vid beställningsdisken tämligen god information om vad det är för ingredienser. 

Behöver en ändå fråga finns det alltid personal tillhands som kan hjälpa till. Vid minsta osäkerhet hämtas en pärm med förteckning över de olika ingredienserna för att vara på säkra sidan.

Efterrättsdelen består även den av en mer hälsosam inriktning. Rawbollar finns i flera smaker och det är hit veganer får rikta blicken. Det är i stort sett vad som finns att välja bland men för den som äter annat finns ett desto bredare utbud. Morotskaka, pajer, bullar, dammsugare med mera. 

Även glutenfri fika finns att välja bland. Låt oss hoppas att det veganska fikautbudet får lite tillskott. Mycket av det befintliga skulle lätt kunna veganiseras.

Tårta i mängder

Jag går gärna hit, det är som sagt ljust, trevligt och gott. Att maten är mättande ”trots” den hälsosamma inriktningen är inte alls dumt. 

I synnerhet om du är en som ofta trycker i dig pizza, pasta och tårta i mängder. Då är detta ett härligt ställe att äta sig riktigt mätt på. En skönare mättnad som står sig länge.

Sally Voltaire & Systrar

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV