Radar · Nyhet

Friska djur avlivas på Borås djurpark

I veckan har SVT Nyheter väst rapporterat om hur friska djur avlivas på Borås djurpark. Nyheten har väckt många reaktioner.

Över hälften av de djur som Borås djurpark avlivat de senaste fyra åren har varit fullt friska. Det visar en granskning som SVT Nyheter väst har gjort och som fått stor uppmärksamhet under veckan.

Bland annat rapporterar man om att lejonungar som fötts i djurparken har visats upp för allmänheten, men kort därefter avlivats. De är så kallade “överskottsdjur”, alltså djur som parken av olika skäl inte kan ha kvar.

Agerandet har mött kritik från flera håll. Birgitta Wahlberg, ansvarig för internationella frågor på Djurens rätt, säger till SVT att det är “helt oetiskt” och Helena Pedersen, forskare i kritiska djurstudier, kallar det “ganska cyniskt”.

Borås djurparks vd Bo Kjellson menar dock att man inte gör något fel och hänvisar till djurens reproduktionsdrift.

– Ett av de starkaste drifterna ett djur har är att reproducera sig och fostra avkomma. Och det låter vi våra djur göra för det är god djurvälfärd att göra så. Vi följer alla de regelverk som finns. Så jag tycker att vi jobbar ur en moralisk aspekt helt rätt, säger Bo Kjellson till SVT.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV