Radar · Nyheter

Stockholm tvekar att bannlysa påskfjädrar

Färglada påskfjädrar kommer från kalkoner som levt plågsamma liv. Nu väljer allt fler kommuner djurfritt pyssel och pynt. Men huvudstaden tvekar.

– Det är en fruktansvärt högsintensiv djurproduktion och kalkonerna lever fruktansvärda liv med trängsel, hård avel, transport och slakt.

Så beskriver Benny Andersson, verksamhetschef för Djurens rätt, situationen för de amerikanska kalkoner som står för merparten av de påskfjädrar som säljs i Sverige. Efter slakt i USA färgas många fjädrar i Kina innan de blir till pynt och pyssel på svenska skolor och förskolor.

Men listan över svenska kommuner som bannlyser fjädrarna växer. Redan i fjol lovade 74 kommuner att inte köpa fjädrar. Djurens rätt håller nu på att uppdatera listan och räknar med att runt ett 20-tal kommuner tillkommer. Till dem som under året beslutat att vara fjäderfria hör landets näst största kommun, Göteborg. I Stockholmsområdet har bland andra Täby, Sollentuna och Danderyd anslutit sig.

Stockholms stad har inte tagit några beslut mot fjädrar. Men miljöborgarrådet Katarina Luhr (MP) öppnar för en förändring.

– Medvetna val gör stor skillnad, och i dag har vi skrivelser om djurskydd inom livsmedelssektorn i vårt miljöprogram. Dock saknar vi ett generellt förbud mot att använda animaliska fjädrar som påskpynt, men det är något vi nu undersöker, säger hon.

Att bara byta ut fågelfjädrarna mot syntetiska är ingen given lösning, menar Katarina Luhr.

– Det är viktigt att vi tar ansvar för att fjädrar inte orsakat lidande för djur och ur miljösynpunkt kan det vara dåligt med syntetiska fjädrar. Dessutom finns det så mycket annat fint man kan använda för att pynta sitt påskris, säger hon.

På Djurens rätt hoppas man att frågan om påskfjädrar kan öppna upp för vidare funderingar kring vad människor gör med djur.

– Fjädrarna blir en symbol för slit-och-släng-attityden till djur. Vi vill få fler att reflektera kring vad vi använder djur till, i det här fallet att pynta med en kort period, säger Benny Andersson.