Radar · Nyheter

Klimatklivspengar ger bilar ström

Nu pytsas nya pengar ut via ”Klimatklivet” för att minska utsläppen. Flertalet projekt handlar om laddstolpar medan närvärme i Ekerö är den enskilt största satsningen i länet.

Mest pengar från den här omgången av fördelade pengar i Klimatklivet går till närvärme i Ekerö centrum. Kommunen får 30 miljoner och satsar själva lika mycket på en anläggning som ska eldas med biobränsle. Den ersätter en rad mindre som nu är uttjänta.

– Alternativet här var att installera värmepumpar. Den här lösningen är mer effektiv och miljövänlig, säger projektledaren Berit Nilsson.

Totalt har regeringen avsatt 1,5 miljarder för Klimatklivet för 2018. Kommuner, företag och bostadsrättsföreningar hör till de som kan ansöka om pengar. Naturvårdsverket beslutar sedan om vilka som får stöd utifrån vilka projekt de bedömer ger mest nytta för klimatet per satsad krona.

62 av 65 projekt i Stockholms län som nu beviljats stöd handlar om att sätta upp nya laddstationer för elbilar.

– Det är roligt att både företag och privatpersoner i form av bostadsrättsföreningar är så på och vill bidra till energiomställning av fordonsflottan, säger Anna-Lena Lövkvist Andersen, klimatstrateg på länsstyrelsen i Stockholm i ett pressmeddelande.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV