Energi

Dokumentärfest i Stockholm

På måndag drar Tempo Dokumentärfestival igång, Sveriges största festival för dokumentärfilm. Temat för årets festival är ”Persona” där fokus riktas mot samhället och dess individfixering.

En av filmerna i festivalens fokus är invigningsfilmen Rikard, en dokumentär om nyligen bortgångne Rikard Wolff, som sparkar igång den 16 festivalen med en galavisning på måndagskvällen. Filmen skildrar en av Sveriges största och mest omtyckta artister och en ikon inom hbtq–rörelsen.

Utöver invigningsfilmen kommer festivalveckan att bjuda på närmare 100 dokumentärer med ämnen som familjehemligheter, mat och ikoner inom musik, konst och mode till politiska frågor. Grundidén med festivalen är att lyfta fram kreativa dokumentärer över genregränser och att skapa en mötesplats för publik och bransch.


Filmen Rikard visas på Tempo. Robert Nordstrom

Äta djur

Många är det som har skakats om av Jonathan Safrans Foers bok Äta djur. När författaren fick barn började han fundera på om en måste äta djur för att få i sig all näring och om det verkligen är rätt att mörda för att mätta sin mage.

Med dessa tankar ville han sedan se vidare på vad detta ätande innebär och orsakar, både för sin egen hälsas skull, men även för miljön.

Med det kom insikter om den omfattande och plågsamma djurindustrin och dess enorma inverkan på vårt klimat och oss människor.

Nu kommer filmen Eating Animals som riktar blicken åt andra hållet och börjar hos bönderna. Småskalighet mot den stora djurindustrin, kan vi gå mot ett humanare jordbruk? Filmen är producerad av veganen och skådespelaren Natalie Portman som även är berättarröst i filmen.

Seminarier

För dig som vill engagera dig i olika frågor utöver att se en massa bra film finns en rad olika branschrelaterade aktiviteter att delta i, som seminarier, workshops och tävlingen Tempo Pitch.

Där kommer fem svenska dokumentärfilmsproducenter att presentera sina mest spännande nya projekt inför publik och jury.

Det mest spännande och lovande projektet vinner 75 000 kronor i samverkansmedel.

Förutom i Tempo Pitch tävlar även tio svenska långfilmsdokumentärer i tävlingen Tempo Documentary award. Utöver den redan nämnda invigningsfilmen Rikard finns en andra filmer som inte bör missas.

Kärlekshistorien om artisten, feministen och aktivisten Silvana, Silvana – Väck mig när ni vaknat, och mer kärlek i filmen Lyubov – kärlek på ryska, som bygger på ett urval av de intervjuer Nobelpristagaren Aleksijevitj gjort för sin bok om kärlek.


Ur en film om artisten/aktivisten Silvana. Mantaray Film

Samhälle och demokrati utlovas i dokumentären En bra vecka för demokratin som tar oss med till Almedalsveckan, Sveriges största politiska evenemang.

Här får vi följa med bakom kulisserna och se den pirrande nervositeten inför ett tal, hur det ser ut bakom lobbyismen och det massiva medieuppbådet. En film om ett Sverige i förändring, vilket känns synnerligen aktuellt ett valår som detta.


Filmen ”Lyubov – kärlek på ryska” bygger på ett urval av de intervjuer Nobelpristagaren Aleksijevitj har gjort för sin bok om kärlek. Majaq Julén Brännström

Vilken av de tio nominerade filmerna som vinner Tempo Documentary award får vi veta på festivalens avslutningsgala.

Innan dess har vi förhoppningsvis fått mycket matnyttigt – diskussioner och kunskaper inom olika områden, som matindustrin, sport, kroppar och demokrati.

Tempo dokumentärfestival

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV