Energi

Veganska semlor är en självklarhet i Göteborg

13 februari är det dags för årets stora begivenhet: fettisdagen. Sedan vispbar dessertgrädde lanserades på marknaden i början av decenniet har kaféerna runt om i landet kunnat erbjuda veganska semlor. Syre har guiden till var du kan äta veganska semlor i Göteborg. Tänk på att alla kaféer inte serverar semlor varje dag. Håll utkik på Facebook!

Jenny Luks

Blackbird, Stigbergsliden 3

Blackbird är veganrestaurangen i Stigbergsbacken som inte räds bakelser och tårtor. Självklart serveras semlor varje år av hög kvalitet. Blackbirds semla är som helhet mycket väl godkänd. Bullen är lite kompakt med en ganska hårt gräddad yta, men ändå mycket saftig. Grädden är fluffigt vispad, snyggt ringlad och håller formen bra. Mandelmassan är porös och len.

Jenny Luks

Café Repris, Södra Allégatan 1B

Repris, vid Järntorget, drivs av KFUM. Kaféet är helt veganskt och är beläget i ABFs foajé. Här serveras semla varje år och bullen är riktigt bra – luftig och saftig. Mandelmassan är en aning tung och kärv. Grädden är något lös, men håller ändå formen. Efter vårt besök har Repris jobbat hårt för att förbättra semlorna. Bilder vittnar om riktigt fluffig grädde.

Jenny Luks

St Agnes kafé, Teatergatan 30–32

St Agnes är ett kafé på Teatergatan som satsat hårt på veganska bakverk och semla på menyn är självklart. St Agnes håller hög kvalitet på sina bakverk och även semlorna är fina. Brödet är saftigt med tydlig kardemummasmak. Grädden är hårt vispad och håller formen mycket bra. Mandelmassan är riktigt len och väl tillagen i mängd, men har en lite underlig, spritig bismak.

Jenny Luks

Sunes fik, Munkebäcksgatan 20

Sunes fik i Kålltorp är den senaste stjärnan på den veganska fikahimlen. Redan förra året satsades det på semlor, men veganerna hade inte riktigt hittat dit. I år har man lyckats nå ut och veganerna vallfärdar för semla, som helt klart är en av Göteborgs bästa. Den ser snygg och proffsig ut, har en fin bulle som kanske är puttelite torr. Grädden är väldigt snygg och fast, och mandelmassan len.

Fler veganska semlor

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV