Energi · Recension

Huset som samhällsanalys

Med utgångspunkt i byggandet av ett hus ger boken Bostadsmonstret en analys av det kapitalistiska samhället. Alla kan relatera till bostaden – antingen har du ett hem eller också behöver du ett. Och någon måste bygga huset.

Bostadsmonstret handlar om det. Om byggnadsarbetarna och deras liv på jobbet, om företagarna som blir rika på deras arbete, om ekonomin och samhället runt omkring.

Det börjar när byggjobbarens väckarklocka ringer klockan fem. En dag tar form i bilder med korta texter. Vägen till jobbet, tröttheten efteråt, busskuren där en hemlös man sover på en kartongbit eftersom bänken inte går att ligga på. Trapporna som gör ont i knäna, en blodig smörja i en nysning – betongdamm, isolering?

Grannarnas bråk genom tunna väggar och ett grannhus som brinner ner, ingen vet varför, men fastighetsägaren kommer att ta ut större vinster på det nya huset som byggs.

Så många aspekter på boende och byggande finns med i de här vardagsbilderna. Sen drar det igång med marxistisk värdeteori på byggarbetsplatsen. Det står inte att det är marxistisk värdeteori, men det är det.

”Fackföreningarna är inte självklart på arbetarnas sida utan lika mycket ett smörjmedel mellan dem och företagen.”

Därifrån vidare till människorna på bygget och deras inbördes relationer, som hänger ihop med deras plats som kuggar i ett maskineri som i första hand ska göra byggherrarna rika. Och så vi som bor i husen, som köper dem eller hyr dem, om vi kan. För de som inte kan har också en plats här.

Det är en effektiv lärobok i samhällskunskap, skriven i ett konsekvent underifrånperspektiv. Att ta med sig en skruvmejsel hem är i den här boken inte så mycket stöld som en insats, om än liten, för att minska kapitalistens profit. Fackföreningarna är inte självklart på arbetarnas sida utan lika mycket ett smörjmedel mellan dem och företagen.

Boken är amerikansk och utgår från amerikanska samhällsförhållanden, men huvudprinciperna är sig lika och Bostadsmonstret väjer inte vid gränsen. Även om utgångspunkten är nutidens USA finns också till exempel ett avsnitt om den sovjetiska statskapitalismen med. Kapitalism? Ja, lika mycket som den västerländska kapitalismen levde den sovjetiska staten på att suga ut sina arbetare. Det var kapitalet som styrde, bara i andra händer.

Här finns ett historiskt perspektiv, genus, gentrifiering, stadskamp och stadsplanering, allt sett med anarkokommunistiska ögon. Men vi får inte veta vems. Det står inget författarnamn på boken, fast det verkar vara en eller kanske ett fåtal personer som har skrivit den. Utgivare är syndikalistiska Federativ i samarbete med frihetligt socialistiska Pluribus.

Det är en snygg bok, illustrerad med fotobaserade streckteckningar i rött och vitt. Bilder ur livet på bygget, hemma, på gatan, läsvänligt utplacerade. Det behövs eftersom det är stora, sammanhängande textsjok utan mellanrubriker. Jag gissar att det finns en avsikt med att låta texten hänga ihop på det sättet, för här hänger allt ihop – samhället, livet, jobbet, texten.

Översättaren eller översättarna (vars namn inte heller finns med) har gjort ett bra jobb, i det stora hela väldigt bra, men det är inte riktigt färdigt. På ett par ställen har de inte förstått de engelska uttrycken utan bara direktöversatt, med förvirrande syftningsfel som följd.

Men det som fattas i Bostadsmonstret är inte i första hand en finslipning av översättningen. Trots bokens vida perspektiv finns här ingenting som berör hur boende och byggnadsindustri påverkar planeten vi bor på.

Det är som ett hål i boken. Kanske för att ämnet är så stort att det skulle ta över? Som det nu är finns allt utom miljö och klimat med. Å andra sidan finns det mycket annat skrivet om byggande i miljöperspektiv, och de pusselbitarna passar in.

Mitt i den kompakta beskrivningen av ett samhälle där vi alla sprattlar på våra platser i spindelnätet undrar jag ibland om författaren ser någon utväg. Jo, det finns ett hoppfullt men ovanligt abstrakt slutkapitel.

”Det handlar om att utveckla våra vardagliga kamper till den punkt där vi är i stånd att bryta de kapitalistiska sociala relationerna en gång för alla. Vi behöver avgörande idéer och eleganta handlingar.”

På engelska heter boken The housing monster och finns att ladda ner gratis som pdf på prole.info. På svenska kan du beställa den från Federativ eller köpa den på Akademibokhandeln.

Bok: Bostadsmonstret