Radar · Nyhet

Macron öppnar något för Korsikas krav

Korsikas förhållande till Fastlandsfrankrike kan mycket väl diskuteras. Det antyder president Emmanuel Macron i en intervju med en spansk tidning i svallvågorna efter höstens katalanska smällar.

Macron säger att hans premiärminister redan varit i samtal med öns ledare med sikte på möjlig ”utveckling”, men att det måste ske ”inom ramen för republikens författning”.

– Den ramen kan inte tillmötesgå vissa krav, dem som gäller hembygdsrätt eller korsikanska språkets jämställdhet, säger Macron till tidningen El Mundo.

En allians av de två starkaste nationalistpartierna på den franska ön vann lokalvalet för två veckor sedan och pressar Paris. Utöver korsikanska språkets likställdhet med franskan vill de ha större makt över den egna beskattningen och knyta rätten att köpa fastighet i vissa områden till att man måste ha varit bofast i minst fem år.

Korsikas nationalister är delade mellan dem som önskar större självstyre, och dem som siktar på total självständighet. Regionen har långtifrån samma ekonomiska tyngd som Katalonien, vilket dämpar utbrytarivern.