Energi · En syl i vädret

2017 års nya ord

Foto: Carlos Osorio/AP/TT | Fidget spinner eller stressnurra kallas mojängen som de här barnen i Michigan håller på med.

Vilka nya ord har svenska språket samlat på sig under året? Språkrådet och Språktidningen har tillsammans listat 38 ord som har kommit till, lånats in eller blommat upp från en obemärkt tillvaro. Här är de:

alternativa fakta – uppgifter som presenteras som fakta fast de inte stämmer med den information som finns.

blockkedja – ett verifieringssystem där transaktioner och annat bokförs och kontrolleras på många datorer i ett nätverk för att förhindra förfalskning. Blockkedjan utvecklades först som en central del av den digitala valutan bitcoin, men används nu till mycket mer. Ordet kommer från engelska blockchain.

blorange – blont fast orange, ungefär som rödblont, men oftast färgat.

bonus malus – ett skattesystem där fordon med låga utsläpp ger ekonomiska fördelar medan fordon med höga utsläpp beläggs med en straffavgift.

cringe – pinsam, pinsamhet, reagera med obehag för att något är pinsamt. Det är förstås engelska cringe som har plockats upp i svenskan. Man kan även vara cringeig (pinsam) och cringea (reagera på pinsamhet med obehag).

dabba – göra en dansrörelse där man sänker huvudet mot ena armvecket och samtidigt höjer andra armen. Från engelska dab som uppstod i den amerikanska hiphopkulturen.

direktare – begravning utan ceremoni

doxa – lämna ut en privatperson genom att publicera känslig info på nätet. Ordet kommer av engelskans dox, bildat till docs, alltså dokument.

döstäda – städa, rensa och sortera sina grejer så att ens anhöriga ska slippa göra det när man är död.

expresskidnappning – snabb och kort kidnappning, bara så länge att kidnapparna hinner tömma personens bankkonto. På spanska heter det secuestro exprés och det svenska ordet är ett översättningslån.

fejkade nyheter, fejknyheter, falska nyheter – osanningar som sprids som sanning i medier.

fidget spinner – en leksak som man snurrar mellan fingrarna. Många tycker att det är avstressande och därför kallas den även stressnurra.

framtidsfullmakt – en fullmakt som börjar gälla när och om fullmaktsgivaren inte längre kan sköta sina egna personliga och ekonomiska affärer.

funktionsrätt – rätt att bestämma över sig själv och vara delaktig för personer med funktionsnedsättning. Ordet har lanserats av organisationen Funktionsrätt Sverige, som tidigare hette Handikappförbunden.

grit – uthållighet och hängivenhet i arbete mot långsiktiga mål.

halalturism – turism på anläggningar som är anpassade efter vissa muslimska traditioner.

hyberavdrag – sänkt skatt att hyra och reparera saker eller köpa begagnat. Ordet och förslaget kommer från en statlig utredning om cirkulär ekonomi.

inrymning – som utrymning fast tvärtom, man stänger in människor för att skydda dem mot ett yttre hot.

killgissa – påstå något som om man visste fast man bara gissar.

klickfarm – en grupp människor som får betalt för att klicka på annonser på nätet för att uppdragsgivaren ska få pengar.

knäprotest – en manifestation där deltagarna ställer sig på knä mot rasism.

kombucha – fermenterat te som lär ha fått sitt namn efter läkaren Kom-bu som gav det till kejsaren av Japan på 400-talet. Våren 2016 publicerade Syre ett recept på teet och i december 2017 står det på nyordslistan.

kompetensutvisning – utvisning av människor som har kompetens som efterfrågas på arbetsmarknaden.

#metoo – hashtag och benämning på en rörelse som går ut på att motverka sexuella övergrepp och trakasserier genom att utsatta kvinnor delar med sig av sina erfarenheter, ofta bara informationen att de har blivit utsatta.

omakase – en måltid på restaurang, som gästen låter kocken komponera själv.

pansexuell – sexuellt och romantiskt inriktad på människor oberoende av kön, utifrån deras personlighet.

plogga – jogga samtidigt som man plockar skräp, oftast i grupp.

poddtaxi – litet eldrivet fordon som används som taxi. Kommer från engelskans pod taxi och pod car, som oftast är små spårbundna fordon som används för transporter, men också elbilar.

postfaktisk – som hänger ihop med en tidsanda där man inte längre grundar argument och beslut på fakta.

rekoring – en sorts kooperativ inköpsförening där medlemmarna beställer saker tillsammans och träffas och delar upp dem. Reko- är en förkortning av rejäl konsumtion.

renovräkning – vräkning av hyresgäster som har fått höjd hyra efter en renovering och inte längre kan betala. Ett översättningslån av engelskans renoviction.

sekundärkränkt – upprörd av en kränkning riktad mot någon annan.

serieotrohet – när man ser ett avsnitt av en tv-serie utan partnern fast man annars ser serien tillsammans.

skogsbad – terapi som går ut på att stressar av i skogen.

snubbelsten – minnestavla i form av en gatsten för någon som dödades i förintelsen. Ett översättningslån från tyska Stolperstein.

spetspatient – en patient som har goda kunskaper om sin sjukdom eller annat som hen får behandling för, och själv får vara med och utforma sin behandling.

veganisera – gör en vegansk version av en maträtt som annars innehåller djurprodukter.

viralgranska – källkritiskt granska uppgifter som sprids snabbt på nätet.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV