Radar · Nyhet

Stöd för förbud mot fyrverkerier

68 procent av svenskarna vill ha ett förbud mot fyrverkerier. Detta enligt en opinionsundersökning som Djurens rätt har beställt.

Sedan 2000 är det förbjudet att sälja och använda smällare. Djurens rätt vill utvidga förbjudet att gälla försäljning av fyrverkerier till privatpersoner, bland annat för att värna djur som påverkas av de höga ljuden.

Efter växande kritik mot fyrverkerier den senaste tiden har flera stora butikskedjor slutat att sälja fyrverkerier. I januari meddelade Sveriges fyrverkeribranschförbund också att raketer med käpp ska avvecklas, för att undvika att människor kommer till skada. Nu vill Djurens rätt sätta press på politikerna att skärpa lagstiftningen.

Regeringen har tidigare avvisat kraven på ett förbud, senast efter nyårsaftonen i fjol då flera personer skadades av raketer.

”Det finns möjligheter att inom ramen för gällande lagstiftning begränsa och ingripa när användandet av pyroteknik innebär en risk att skada andra.

Jag utgår från att polis och kommuner agerar med de lagliga möjligheter som finns” skrev dåvarande inrikesminister Anders Ygeman (S) i ett mejl till SVT Nyheter.