Energi · Syre tipsar

Julklappar utan baksida

Det finns många anledningar att ta det lugnt med att köpa julklappar, men något kan ändå vara kul att ge. Här kommer en guide till bra sista-minuten-klappar som både gör mottagaren glad och skonar jorden vi bor på.

Till en liten som gillar paket

Ibland är det ett paket som behövs. Småbarn tycker ofta att det roligaste är att öppna paketen och låta pappersbitarna snöa över världen.
Om du packar in en liten enkel sak i tidningspapper, så det blir lite att riva i, och slår in det hela i något fint – kanske ett tyg som man kan använda sedan – så har barnet fått sin önskan uppfylld. Det kan vara en bra idé att hjälpa till att städa upp följderna efteråt.

Små barn gillar papper. Foto: Pi Frisk/TT

Till den som vill se världen

När du åker tåg ser du platserna som du passerar. Naturtyperna skiftar utanför fönstret, människor och städer förändras långsamt från station till station. Du reser i lugn och ro och får inte resan uppstyckad av flygbussar hit och bagageband dit.

Kanske kommer du inte lika långt, men det är inte antalet mil det hänger på.
Det finns lika mycket att se på en plats som du når med tåg som på en som du når med flyg. Att upptäcka det är ingen dålig julklapp.

På www.tagbokningen.se/kop/presentkort/ eller 0771-757570 kan du köpa ett presentkort från 500 kronor. Kortet gäller i ett år, det kan användas både till resor till exempel till ett Interrailkort.

Om du ändå har lite tid kan du skriva ner bra information om resmål som mottagaren skulle gilla. Eller spela in en video där du berättar om matställen, vandrarhem, ställen att se på midnattssolen från eller vad man nu behöver veta om just den platsen.
Eller så föreslår du att ni reser tillsammans. Men presentkortet är en fin julklapp i sig.

Till den som vill pyssla

Hemstickade vantar är ingen sista-minuten-julklapp. Men garn, stickor och en tålmodig lektion i hur man stickar kan vara det.
I alla fall om du kommer att ha tid och tålamod till lektionen efter julklappsutdelningen. Det behöver förstås inte vara stickning – att baka, laga cykeldäck eller göra eget schampo är också kul att kunna. Till exempel.

Till den som inte vill ha något

Ingenting kan vara en fin julklapp till den som vill slippa fler paket. Och om någon annan kan få något den behöver av den som redan har allt gör det inte saken sämre. På Naturskyddsföreningens hemsida kan du ge en julgåva – från dig själv eller någon du tycker om – till klimatet, havet, skogen, ett hållbart jordbruk eller arbete mot miljögifter. Hos Röda korset, Djurens rätt, Unicef, Clowner utan gränser och många andra organisationer kan du ge julklappar till någon som behöver dem.
En familj som har blivit hemlös efter en jordbävning kan få ett tält. En by kan rena sitt vatten i en månad.
Ett barn kan få koppla av från kriget eller sjukdomen och skratta en stund.
Även om det inte löser de stora problemen är de små sakerna till verklig hjälp för någon.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV