Nyhetsmagasinet Syre Nummer 223-224 fredag, 22 december 2017
Energi – Mat med Jenny

Frossa grönt och djurvänligt i år

Nu är det bara ett par dagar kvar till julafton. Kanske minns vi de hemska bilderna från hur grisar växer upp på hårda betonggolv och aldrig får se dagens ljus? Det går att välja en jul utan grisar, kor, fåglar och fiskar på tallriken. Jenny tipsar om gröna recept med härligt, juliga ingredienser. Fira en god och fridfull jul med lite bättre samvete.

Grönkåls- och brysselkålspaj

Pajskal:
• 3 dl vetemjöl
• 125 g kylskåpskallt margarin
• 3 msk iskallt vatten

Fyllning:
• ett par nävar grönkål
• olja
• ½ dl vatten
• salt och peppar
• 1 gul lök
• 400 g brysselkål
• ½ dl havregrädde
• 2-3 dl vegansk crème fraîche
• 2 msk sojasås
• 200 g riven vegansk ost

Rör samman ingredienserna till pajskalet och forma en hård deg. Tryck ut den i en stor pajform eller flera små. Nagga och låt stå i kylen i 30 minuter. Förgrädda på 225°C i tio minuter.

Riv grönkålen i mindre bitar. Ta bort de grövsta skälkarna. Stek grönkålen på hög värme i olja och häll på vattnet i slutet och låt det koka in. Salta och peppra. Hacka och fräs löken. Skölj, ansa och dela brysselkålen i halvor. Rör ned allt i stekpannan tillsammans med havregrädden och sojasås. Låt puttra några minuter.

Rör ner fraîchen och låt svalna. Ta ut pajskalet ur ugnen och fördela fyllningen med osten överst. Grädda i 225°C i cirka 30 min eller tills osten smält och fått en fin yta.

Tips: Det finns en lång rad veganska ostar i butiken. Några är milda i smaken och andra har mer karaktär. Vill du ha någon med mycket smak, kan du välja Blue cheese från Violife.

Till julbordet har vi valt Kung Markattas ekologiska korvar och Dafgårds ekologiska grönkålsbullar. Foto: Jenny Lucs

Rödkålssallad med valnötter

Ingredienser:
• ½ rödkålshuvud
• 1 stor morot
• 1 litet pkt russin
• 1 handfull valnötter
• ½ dl olja
• ½ dl vitvinsvinäger
• 1 msk dijonsenap
• örtsalt och svartpeppar
• bladpersilja

Riv rödkål i strimlor. Hacka moroten tunna slantar. Blanda ner i en salladsskål tillsammans med russin och lätt hackade valnötter. Blanda en vinägrette med olja, vinäger, senap och kryddor. Vispa väl och rör ner i salladen. Klipp över bladpersilja.

I den veganska Janssons frestelse ger kapris smak och sälta. Foto: Jenny Lucs

Janssons frestelse med kapris

Ingredienser:
• 10 medelstora potatisar
• 2 gula lökar
• 3–4 msk ströbröd
• margarin
• en burk kapris
• 5–7 dl soja- eller havregrädde
• 2 krm mald kryddpeppar
• 2 msk sojasås

Skala och skär potatisarna i tunna stavar. Låt potatisen dra i kallt vatten i tio minuter, för att få bort en del av stärkelsen. Skiva löken i halvmånar. Rör ihop grädde, kryddpeppar och sojasås.

Varva sedan potatis, lök och kapris (i valfri mängd) i en ugnsfast form. Häll över grädden. Strö över ströbröd, klicka ut några matskedar margarin och grädda i 200°C i cirka 30 min. Blir det torrt, häll över mer gräddblandning medan frestelsen tillagas.

Vegansk creme cheese och apelsinskal pryder julkakan. Foto: Jenny Lucs

Apelsinkaka med frosting

Sockerkaka:
• 3 dl vetemjöl
• 2 dl socker
• 2 tsk bakpulver
• 2 tsk vaniljsocker
• 2 dl havre- eller sojamjölk
• 50 g mjölkfritt margarin

Frosting:
• 100 g mjölkfritt margarin
• 100 g vegansk creme cheese (t ex Tofutti eller Oatly)
• 2 dl florsocker
• ½ tsk vaniljsocker
• ströbröd
• saften från ett par apelsinklyftor

Dekoration:
• apelsinskal

Smält margarinet och häll i mjölken. Blanda resten av ingredienserna i en bunke. Häll över mjölkblandningen och vispa smeten fluffig. Smörj och bröda en kakform. Häll i smeten och grädda i 200°C i 30-40 minuter. Kakan är klar när provstickan är torr.

Låt kakan svalna och rör ihop frostingingredienserna. Rör ihop till en fluffig smet. Täck kakan med frosting och dekorera med apelsinskal.


Nummer 223-224 fre 22/12-17

Fler nummer

Innehåll

Nummer 223-224

fre 22/12-17 Fler nummer