Radar · Nyhet

C-kritik mot flyktingförslag

Centern är kritiska till hur regeringen har utformat förslaget att ge ensamkommande en ny chans att stanna för gymnasiestudier. Därmed är det ännu oklart om förslaget går igenom i riksdagen. Ändå bjuder regeringen inte in Centern till förhandlingar.

I måndags skrev centerledaren Annie Lööf och den migrationspolitiska talespersonen Johanna Jönsson i Svenska Dagbladet att förslaget är ”fullt av hål och brister”. De skriver att de kommer ta ställning till förslaget när det läggs fram i riksdagen, men att det fortfarande är ”arbete kvar för att Centerpartiet ska kunna stödja förslaget”.

Förslaget omfattar endast unga ensamkommande som kom till Sverige senast den 24 november 2015 och Centern beskriver tidsgränsen som godtycklig. Dessutom är man kritiska till att styra in de ensamkommande mot studier, istället för att ge dem möjlighet att söka arbete.

Efter Liberalernas och Kristdemokraternas besked att man säger nej till förslaget är regeringen beroende av Centern för att få igenom det. Enligt Miljöpartiets migrationspolitiska talesperson Maria Ferm är det ändå inte aktuellt att bjuda in dem till direkta förhandlingar. Däremot ska förslaget tas fram i ”konstruktiv anda”.

– Jag tolkar Centern som att de vill avvakta tills det finns en produkt på riksdagens bord, säger hon.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV