Glöd · Debatt

Avstå köttet i jul

DEBATT Det var en gång för tio år sedan, precis efter jul då jag ätit mig mätt på skinka, korv och köttbullar. Det var som att vakna efter att ha levt i en dimma, plötsligt var det som om jag fick andra glasögon på mig och såg något mycket obehagligt och äckligt. ”Skinkan” jag ätit och tyckt var så god på smörgås tillsammans med senap på – plötsligt insåg jag vad det var. ”Korven” och ”köttbullarna” – vad sjutton var det jag hade förätit mig på egentligen?! ”Grädden” och ”äggen”– hur kunde jag? Jag hade suttit och ätit på en grisrumpa och mosade, krossade, pressade delar och vätskor av olika djur.

Kännande varelsers kroppsdelar hade jag slukat som om det inte fanns varken ett djur som hade velat leva och en morgondag som jag tagit ifrån dem. Jag var äcklad.

Enligt Djurens rätt dödas varje år 100 miljoner djur på svenska slakterier. Vidare dödas omkring 200 000 ton fiskar varje år (det motsvarar enligt Djurens rätt flera miljarder fiskar). Djuren som går till slakterierna har vi använt vattenresurser, mat och energi för att föda upp för att sen äta upp. En oändlig cirkel av lidande och användande av onödigt mycket av jordens resurser.

Vi fiskar ut våra hav och lämnar dem snart ekande och tysta på dessa individer. Allt för att vi tror oss på något sätt vara ”tvingade” att äta djur. Ursäkterna är många från djurätare. Antingen är det för att det är gott. Eller för att djuren ska hålla våra landskap ”öppna” eller något annat svepskäl som inte håller i längden.

Djur är kännande varelser som har ett egenvärde. De är individer som vill leva och därför är det en bra idé att titta på vilka alternativ som finns. Många svenskar är intresserade av att prova vegetariska alternativ och är nyfikna på det utbud som finns. Det som är synd dock är att samtidigt som många är intresserade och provar sig fram är det också så att ätandet av djur ökar hela tiden. Detta känns otroligt ledsamt både för djuren men också för att vi har enormt många utmaningar i världen – till exempel vattenbrist, klimathot och dålig hälsa – som kunde motas genom att fler gick över till vegetarisk kost.

Nu är det snart jul igen, en högtid där maten står i centrum. Jag längtar efter att sätta mig vid ett bord med trevligt sällskap och god mat.  Jag är numer vegan och kommer duka fram mina favoriter på julbordet och njuta av god mat precis som den där gången för tio år sedan. Skillnaden är att ingen har behövt dö för mig, att maten är bättre för min hälsa och att jag bidragit mindre till klimathotet. Det ser ut att bli en riktigt god jul och jag önskar alla en omtänksam och på alla sätt vänlig sådan!

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV