Radar · Nyhet

Väntat USA-veto om Jerusalem

FN:s säkerhetsråd har röstat om en resolution med innebörden att alla beslut om Jerusalems status är ogiltiga och måste upphävas. Som väntat använde USA sitt veto och blockerade resolutionen.

De övriga 14 medlemsländerna, däribland Sverige, röstade för den. Resolutionen, som lagts fram av Egypten, nämnde inte specifikt USA.

Efter omröstningen har Palestina beslutat att kalla till ett extrainsatt möte i FN:s generalförsamling. Inom 48 timmar ska mötet ske, säger palestiniernas utrikesminister Riyad al-Malik.

Frågan om stadens status kan enbart lösas genom förhandlingar mellan Israel och Palestina, baserat på folkrätten, anser utrikesminister Margot Wallström (S).

”Jag hoppas att den senaste tidens stora uppmärksamhet kring frågan kan leda till att behovet av en tvåstatslösning åter sätts i strålkastarljuset. Vårt mål är fortsatt två stater, Israel och Palestina, som lever sida vid sida i fred och säkerhet och med Jerusalem som huvudstad för båda stater. Ett aktivt engagemang från länderna i regionen och omvärlden är nödvändigt för att driva frågan framåt. FN:s säkerhetsråd har en viktig roll att spela.”, skriver Wallström i ett uttalande till TT.

Tidigare i december meddelade USA:s president Donald Trump att landet erkänner Jerusalem som Israels huvudstad. Trump planerar även att flytta den amerikanska ambassaden från Tel Aviv till Jerusalem. Beslutet har lett till kraftiga protester.

– Inget land ska tala om för USA var vi ska ha vår ambassad, sade USA:s FN-ambassadör Nikki Haley vid mötet i säkerhetsrådet.

Efter omröstningen tackade Israels premiärminister Benjamin Netanyahu både Donald Trump och Nikki Haley på Twitter.