Radar · Nyhet

Två nya arter i veckan hittas i Mekong

Alexei Abramov/WWF | En av två hittade mullvadsarter i Vietnam.

Fortfarande upptäcks två nya arter i veckan i Mekongområdet. Samtidigt sätts regionen under stort tryck av mänskliga ingrepp. Många arter riskerar att försvinna utan att ha blivit upptäckta.

– Det är som ett bibliotek som brinner – ska vi hinna läsa klart böckerna eller inte? säger Ola Jennersten, biolog på Världsnaturfonden (WWF).

Enligt den färska WWF-rapporten ”Stranger species” upptäcktes 115 nya arter av däggdjur, reptiler, groddjur, fiskar och växter under förra året i Mekongregionen som omfattar Burma, Laos, Thailand, Kambodja och Vietnam.

Sedan 1997 har 2 524 nya arter fått namn, inklusive fåglar, i området vilket bevisar hur viktigt det är för den biologiska mångfalden.

Hur går fynden till då? Tja, det handlar mycket lite om att någon plötsligt snubblar över en färgglad groda som aldrig förr skådats. Upptäckterna görs vanligast i laboratorier med dna-analyser, berättar Ola Jennersten.

– Man hittar nya släkten som vi får revidera.

Dessa av människan nyupptäckta arter – som förvisso kan ha existerat länge – lever i de fem asiatiska länderna i unika miljöer som är utsatta för en lång rad hot: stora väg- och dammbyggen, gruv- och industrietableringar, tjuvjakt och illegal djurhandel.

Den vietnamesiska krokodilödlan
Den vietnamesiska krokodilödlan.Thomas Ziegler/WWF

Fakta: Nya arter i Mekongregionen

Mekong-regionen hyser några av världens mest hotade vilda arter, inklusive tiger, saola, asiatisk elefant, irriwadidelfin och Mekongs jättemal. Exempel på nya arter som omskrivs i WWF-rapporten:

• En bergslevande hästskofladdermus (hästskonäsa). Tydligt hästskoformad ansiktsstruktur. Lever i skogarna i Laos och Thailands bergsområden.

• Den vietnamesiska krokodilödlan. Ny underart till kinesisk krokodilödla. Lever i vattendrag och skogsmiljöer i norra Vietnam. Endast 200 ödlor beräknas finnas kvar.

• En vackert färgad spetsnosgroda. En av fem nya arter som upptäckts på en kalkstensplatå i norra Vietnam. Arternas överlevnad hotas av stenbrytning för cementproduktion och vägbyggen. Kalkstensområdet behöver akut skydd.

• En groda och två växter från Myanmar som öppnar för mer vetenskaplig utforskning och förhoppningsvis fynd av hundratals nya, ännu inte upptäckta arter.

 

Källa: Världsnaturfonden (WWF)

En vackert färgad spetsnosgroda
En vackert färgad spetsnosgroda.Truong Nguyen/WWF
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV