Radar · Nyhet

Larvinvasion orsakar katastrof i Malawi

TT | Hälften av Malawis majsfält har infekterats av skadedjuren sedan oktober, enligt FAO.

Malawi har förklarat katastroftillstånd i 20 distrikt till följd av en fjärilslarvsinvasion som hotar livsmedelsförsörjningen. Den intensiva arten tuggar sig igenom majsfälten och förstör skörden.

”Det är tydligt att vi har ett allvarligt skadedjursangrepp som innebär ett allvarligt hot mot livsmedelsförsörjningen i landet som antagligen kommer att påverka en majoritet av våra medborgare”, uppger presidentkansliet i ett uttalande, enligt Reuters.

Hälften av Malawis majsfält har infekterats av skadedjuren sedan oktober, enligt FN:s mat och livsmedelsorganisation FAO.

Regeringen har svarat med bekämpningsmedel, fällor och informationskampanjer för att minska spridningen, och presidenten har förklarat katastroftillstånd i 20 av landets 28 distrikt.

Men de 56 000 litrarna bekämpningsmedel som producerats och distribuerats till landets småskaliga bönder, är långt ifrån tillräckligt, enligt sajten Africanews. Landet planerar att skaffa minst 400 000 liter.

Malawi är ett av världens fattigaste länder och kämpar sedan tidigare med översvämningar till följd av kraftiga regn. Även andra länder söder om Sahara riskerar att drabbas hårt av skadedjuret.

Larven i fråga, Spodoptera frugiperda, är en mal som föredrar majs men som också kan äta ytterligare 80 sorters växter, som sockerrör och ris. Larven hör hemma i Syd- och Nordamerika, men upptäcktes enligt FOA första gången i Afrika 2016, och har sedan dess spritt sig på kontinenten söder om Sahara.

Enligt FAO behöver bönder mycket stöd för att hantera katastrofen.

Enligt Centre for Agriculture and Bioscience International finns larven i 28 afrikanska länder. Den kan slå ut uppemot 60 procent av en skörd, och beräknas kosta de största majsproducenterna motsvarande mellan 2,2 och 5,5 miljarder amerikanska dollar (18,6–46,6 miljarder kronor) årligen i förlorade skördar.

Fakta: Hungrigt skadedjur

Källor: Centre for Agriculture and Bioscience International, FAO

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV