Radar · Nyhet

Högerpopulister hyllar österrikisk regering

Ledare för en rad högerpopulistiska och invandringkritiska partier i Europa hyllar beskedet att en i kretsen, österrikiska FPÖ, nu tar plats i en regering. Vid ett möte i Prag enades de också om ett närmare samarbete utanför EU.

Marine Le Pen, ledare för Nationella Fronten i Frankrike, kallade FPÖ:s framgångar i Österrike för ”en historisk händelse”. Även Geert Wilders, ledare för Frihetspartiet i Nederländerna, gladdes.

– Låt detta stå som exempel för den politiska eliten att det är mycket klokare att samarbeta för att nå en bra politik, stärka våra gränser, minska invandringen och vara hårdare mot brottslighet – allt det som sker i Österrike i dag, sade Wilders, vars parti är Nederländernas största oppositionsparti.

Marine Le Pen uttalade även sitt stöd för Vladimir Putins försök att bli omvald till Rysslands president nästa år. Wilders kallade Ryssland en allierad och sade att EU:s hållning till Ryssland är skamlig.

Mötet i Prag samlade ledare från ENF, en EU-fientlig partigrupp i Europaparlamentet. De hade bjudits in av högerpopulistiska och Europakritiska SPD, som fick 22 platser i det tjeckiska parlamentet vid valet i oktober. Med vid konferensen fanns även FPÖ, italienska Lega Nord och tyska AFD.