Radar · Nyhet

Fängelse för upplopp vid NMR-demonstration

Polisen attackerades med stenslungor, flaskor och andra föremål. Nu döms elva män för bland annat våldsamt upplopp i samband med nazistiska NMR:s demonstration i september. – Domen är en viktig signal, säger kammaråklagaren Mats Ihlbom.

Tusentals personer intog Göteborgs gator för att protestera mot Nordiska motståndsrörelsens (NMR) demonstration i slutet av september. De nu dömda männen fälls för händelser utanför Liseberg, där polisen hade gjort en avspärrning runt nazisterna som stannat i närheten.

De elva dömda, som är i åldrarna 18–34 år, anses ha gått till angrepp ”med förenat våld” och kastade enligt åtalet stenar, flaskor, ägg, rökfacklor och annat – främst mot polisen, som fanns mellan motdemonstranterna och nazisterna.

– Det är väl säkert flera av dem som initialt varit på plats för att visa avsky mot NMR. Men den händelsen uppe vid Liseberg var enligt mig riktad mot polismyndigheten enbart, säger kammaråklagare Mats Ihlbom till TT.

– Vi har inte sett att det skulle finnas några kopplingar mellan de här personerna som gör att det skulle anses som någon politiskt sammansatt grupp.

Totalt döms åtta av männen till fängelse i mellan tre och nio månader, medan två döms till skyddstillsyn och en man får villkorlig dom.

Strängast straff får en 19-åring, som döms till nio månaders fängelse för våldsamt upplopp, försök till grovt våld mot tjänsteman och brott mot maskeringsförbudet. Åklagaren hade dock yrkat ett strängare straff för mannen, som enligt åtalet kastade sten på polisen med en slunga.

– Straffen ligger generellt sett lite lägre än vad jag yrkade på. Men i övrigt är jag väldigt nöjd med tingsrättens sätt att se på saken, säger Mats Ihlbom

– Det är också en målsägande, en polis, som har tillerkänts skadestånd. Det är inte så ofta som poliser får skadestånd när de har varit utsatta för våld, så det är enligt mig en viktig signal att det här går utöver det vanliga.

Utredningarna om misstänkta brott bland NMR:s anhängare pågår fortfarande. Bland annat misstänks även ett antal nazister för våldsamt upplopp, medan omkring 10–15 personer misstänks för ohörsamhet mot ordningsmakt. En identifierad person misstänks dessutom för våld mot tjänsteman.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV