Glöd · Debatt

Låt FNs konvention om funktionshinder bli svensk lag

DEBATT Den tredje december manifesterade världen på den Internationella funktionshindersdagen. Feministiskt initiativ (Fi) pekade då på att vi i vårt politiska program skrivit in kravet på att FNs funktionshinderskonvention bör bli svensk lag. Det är ett viktigt steg för att göra det möjligt för alla människor att fullt ut delta i samhället, även de med normbrytande funktionalitet. Det borde vara en självklarhet men ansvariga myndigheter och instanser väljer systematiskt att tolka lagar som rör människor med normbrytande funktionalitet till den enskildes nackdel.

Aktuellt just nu är att handikappersättningen blir en merkostnadsersättning. Det förhindrar möjligheten att få ut ersättning för den hjälp du får privat. De merkostnader, som uppstår till följd av att personer privat betalar för hjälp, måste kunna tas upp i den nya merkostnadsersättningen.

Både den fysiska miljön och att information ges i olika format är oerhört viktiga delar för full delaktighet i samhället. Enkelt avhjälpta hinder (EAH), som finns kvar i så gott som alla kommuner och som skulle varit avhjälpta redan 2010, måste omgående åtgärdas. Det innebär inte någon större kostnad för kommunerna men så länge dessa finns begränsas människor till exempel genom avsaknad av en ramp eller ett ledstråk och kontrastmarkeringar eller att lokaler inte är ljuddämpade.

Ett stort tillgänglighetsproblem är att bostadshus med bostäder på bottenplanet och sedan på våningsplanen ett, två, tre, och så vidare, ger byggherrar möjlighet att inte behöva installera hiss eftersom bottenplanet är tillgängligt. Så utesluts många människor från att själva bo i husets övre plan eller från att hälsa på någon som bor på annat än bottenplanet. Finns det däremot endast försäljningslokaler eller andra offentliga lokaler på bottenplanet måste byggherren installera hiss.

LSS (Lagen om stöd och service till vissa med funktionsnedsättning) ger rätt till ledsagning och personlig assistans. I dag har LSS urholkats från den rättighetslag den en gång var tänkt som. Rätten till personlig assistans är rätten att kunna leva ett fullödigt liv, alltifrån att kunna hålla sig vid liv (med andningshjälp), till att kunna ha familj och göra karriär i arbetslivet. Utan assistans får människor sina liv sönderslagna när Försäkringskassan inte följer intentionerna i LSS.

Människor med normbrytande funktionalitet får avslag på sina ansökningar gång på gång. Självklart kan de överklaga och kanske får de så småningom rätt men då kan en anställning redan vara förlorad. Alla dessa neddragningar får till följd att människor inte kan vara delaktiga i vårt samhälle, vare sig som anställda, föräldrar eller politiker.

Du som läser detta kanske utgår från att du lever i ett samhälle där du kan vara medborgare oavsett om du har en normbrytande funktionalitet eller ej och att detta gäller även om du skadas eller blir sjuk. Det kan bli ett chockartat uppvaknande att inse att vi inte lever i det solidariska samhälle som LSS en gång utgick ifrån. Den solidariteten vill Fi ha tillbaks. Vi kan inte tillåta att människor utesluts ur samhället och fråntas möjligheten till självständiga liv.
Fi kräver att myndigheterna gör om och gör rätt. Lägg till kostnader för hjälp i den kommande merkostnadsersättningen! Följ intentionen med LSS-lagstiftningen! Åtgärda enkelt avhjälpta hinder! Det handlar i slutändan om mänskliga rättigheter. Därför är det också viktigt att FNs funktionshinderskonvention blir lag.