Glöd · Ledare

Låt barnens högtid bli framtidens högtid

Under en plastgran i ett väntrum på mödravårdscentralen där min kusin jobbar finns en hög med julklappar. På varje paket står vad det innehåller och vilken ålder innehållet passar för. Det är mammor och personal som har fyllt på med paket och den som behöver får ta med sig till sina barn.

Samma julafton som de paketen öppnas somnar andra barn halvvägs genom sina berg av inslagna plastprylar från leksaksaffärerna. En del som de kanske aldrig ens kommer att titta åt, annat som kommer att vara försvunnet eller trasigt redan till våren.

Vuxna packar upp det ena paketet efter det andra med saker som de aldrig har behövt. Undervattensbelysning till badkaret. En chokladfontän. Ett sten-sax-och-påse-spel i kartong för ett par hundra – du vet, det där spelet som man verkligen bara behöver varsin hand för att kunna spela.

Utmattade av julhandelskaoset kan vi köpa nästan vad som helst för att visa att vi har tänkt på mamma, lillebror och svägerskan. Även om vi kanske inte ses så ofta eftersom vi har ägnat tid åt att jobba ihop pengar till alla paketen. Även om det känns mer fel för varje år som går.

”Alla tecken tyder på att det kommer att bli en god jul för de svenska konsumenterna. Hushållen är köpstarka, optimistiska och växer i antal. HUI Researchs prognos är att försäljningstillväxten i december månad kommer att uppgå till 3,0 procent” skriver Svensk handel på sin hemsida.

Ja, för Svensk handel betyder en god jul att vi förköper oss på saker vi inte behöver, lassar kundvagnarna fulla med mer mat än vi kan äta, gräver stora stycken ur planeten vi lever på och bara kastar bort dem. För att vi kan. I år beräknar de att vi kommer att julhandla för 16 miljarder, varav en stor del är e-handel.

Enligt Svensk handel köper vi speciellt mycket möbler till jul, och elcykeln har utsetts till årets julklapp. Vanliga julklappar är annars kläder och hemelektronik.

Även vanliga grejer som vi köper ändå tar för mycket resurser av jorden och blir till enorma mängder avfall. En bärbar dator på något kilo har till exempel gett 1 200 kilo avfall. Dessutom är den tillverkad av plast och konfliktmineraler och sannolikt ihopsatt av människor med undermåliga arbetsvillkor. Ett par jeans har gett upphov till 25 kilo avfall, förbrukat 11 000 liter vatten och i de flesta fall sytts av bomull som har besprutats med stora mängder gift.

Jo, kläder och mat behöver vi alla, och någon gång i livet behöver man kanske köpa en soffa. Det finns en massa begagnade om man inte kan bygga den av träpallar eller ärva den av någon. En cykel är ingen dålig present, med eller utan elmotor. Till någon som behöver en cykel, alltså. Men det där med att ösa meningslös materia i lyxförpackning över varandra bara för att, det behöver vi ta oss förbi.

En god jul kan vara ett ljus i vintermörkret och en tid då man träffas och umgås. Barnens högtid, brukar man säga, och då borde julen också vara framtidens högtid. En tid då vi ger varandra sådant som betyder något på riktigt – inte chokladfontäner och nya soffor. Vi borde i alla fall inte låta Svensk handel behålla julen som den destruktiva konsumtionshetsens heliga tid. De kan få en marsipantomte som tröst.

På www.tagbokningen.se/kop/presentkort kan man köpa presentkort på tågbiljetter. Bra julklapp!

Trumps påhitt drabbar judar.