Radar · Nyhet

Grisindustrin möter kritik inför julen

Emil Langvad/TT | Enligt jordbruksverkets nya regler tas kultingarna tidigare än förut från sina mammor.

Grön matlagning ökar i popularitet – till och med i Nobelsammanhang – men säsongens köttstinna julbord är en påminnelse om att för många är grisens plats på tallriken. Djurrättsalliansen har i flera år dokumenterat grisindustrin, och hoppas att fler ska ta steget och ifrågasätta köttnormen.

Sedan 2008 har organisationen filmat i grisfabriker och slakterier runt om i landet. Syftet är att visa hur djuren lever och dör för att bli mat åt människor och ge allmänheten en möjlighet att med egna ögon se hur grisindustrin ser ut, förklarar Malin Gustafsson, talesperson för Djurrättsalliansen.

–  De flesta har ingen relation till de levande individerna, utan man ser produkten i butiken eller på restaurangen. Våra filmer har blivit en ögonöppnare, folk har börjat fundera och omvärdera sin djursyn, och ifrågasätta normen att äta djur, säger Malin Gustafsson.

Något som är oerhört svårt, då det är en självklarhet för många aktörer i samhället. Hans Agné är vd på branschorganisationen Svenska Köttföretagen.

– Den generella bilden är att vi är stolta över den produktion som finns i Sverige, säger han. Djuren har större yta än vad de har i andra länder, mera halm, de får behålla sina knorrar och grupperna blandas inte. Djuren blir friskare och behöver inte ha antibiotika.

Hans Agné påpekar att alla deras grisgårdar är certifierade och kontrollerade av en tredje part.

– Nio av tio svenskar äter kött och griskött, så vår moraliska del är att vi gör uppfödningen på absolut bästa sätt. När jag säger att jag är stolt så betyder det att vi ligger i framkant jämfört med andra länder.

Hans Agné nämner också den ekologiska produktionen, men den är mer kostsam och utgör en mycket liten del, även om den växer.

För Malin Gustafsson och Djurrättsalliansen är framhållandet av svenskt kött och ekologisk produktion en bekant retorik.

– Att det är lokalproducerat säger ingenting om hur djuren har haft det. Det fåtal grisar som får gå ut då och då lider kanske mindre, men de lever fortfarande bara för att dödas som barn.

Hon konstaterar att om något har förändrats när det gäller grisarnas villkor så är det till det sämre, i och med Jordbruksverkets nya regler som just trätt i kraft. De innebär bland annat att kultingarna får tas från sin mamma ännu tidigare.

– Vad ger oss rätt att döda djur, det är den grundläggande frågan som vi måste ställa oss.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV