Glöd · Debatt

Flyktingars rättigheter kränks i förvaret

DEBATT Den 11 december skedde en ny tvångsdeportation av ensamkommande från förvaret i Åstorp. En deportation är en fruktansvärd upplevelse för individen och därför bör hen behandlas med värdighet och respekt för de mänskliga rättigheter alla människor omfattas av. Men i Åstorp verkar dessa rättigheter åsidosättas på ett grymt och inhumant sätt.

FNs kommitté mot tortyr har riktat skarp kritik mot att Sverige håller människor förvarstagna under alldeles för lång tid. Men det är inte något som Migrationsverket verkar bry sig om. Unga människor sitter förvarstagna i månader. Nu framkommer det att man i Åstorp använder hårda restriktioner – utan att de som sitter där har begått något brott.

#vistårinteut har kännedom om att man i Åstorp har låtit en höggravid kvinna vänta utanför förvaret i minusgrader under lång tid för att få säga hej då till sin make. När hon väl får komma in till honom får hon inte krama honom. Besökare har inte fått röra vid sina förvarstagna vänner. De har inte fått prata i enrum. Förvarspersonalen har blivit hotfull när förvarstagna unga visat ångest och oro. Till exempel har personal hotat att avbryta besök på grund av att en ungdom har yttrat en svordom över den svåra situationen.

De förvarstagna har inte fått relevant och förutsägbar information om när och hur deportationen ska ske. Det har också framkommit att den kollektiva bestraffningen kan ha föranletts av att några av de förvarstagna uttryckt att de gör vad som helst för att inte bli deporterade. Enligt förvarsbesökare har personal fått order att undanhålla relevant information och att besök ska ske med bevakning.

Detta kan inte beskrivas som något annat än repression från myndigheternas sida. Varför tillåter man inte människor att ta farväl, trösta varandra, säga hejdå? Varför låter man höggravida kvinnor stå utanför och vänta i minusgrader? Varför ges inte information så att de förvarstagna kan förbereda sig?
#vistårinteut tar kraftfullt avstånd från den här typen av inskränkningar av oskyldiga människors mänskliga rättigheter. Att det händer samma dag som FN manifesterar mänskliga rättigheter i hela världen är en skam.