Radar · Nyhet

Ensamkommande ännu i ovisshet

Det politiska spelet kring de ensamkommande ungdomarna fortsätter. Ännu är det oklart exakt vilka som omfattas av regeringens besked att många ska få en ny chans till uppehållstillstånd och vilket stöd det finns i riksdagen för förslaget.

Förra torsdagen informerade regeringen oppositionen om överenskommelsen som ska ge en del av de ensamkommande unga en ny chans att söka uppehållstillstånd för gymnasiestudier.

För att regeringen ska få förslaget genom riksdagen behöver man stöd av ytterligare två partier. Efter att Liberalerna och Kristdemokraterna på torsdagen sa nej till förslaget  står regeringens hopp till Centern och Vänsterpartiet.

Enligt Centerns migrationspolitiska talesperson Johanna Jönsson finns ännu många frågetecken kring regeringens förslag.

– Det tydligaste som framkom är att det fortfarande är oklart när det gäller en lång rad frågor i det här förslaget. De kunde inte svara på de flesta av mina frågor.

Överenskommelsen gäller dem som kom till Sverige till och med november 2015 och väntat minst 15 månader på asylbesked, men det är oklart om det ska beräknas på dagen då beslut tagits eller när de asylsökande fått beskedet. Det är ett av många skäl till att många ensamkommande ännu svävar i ovisshet om de omfattas eller inte.

Inte heller när Syre ringer migrationsministerns pressekreterare sex dagar efter mötet kan hon ge något besked om detta.

Johanna Jönsson vill i nuläget inte säga mer om hur Centern ställer sig till förslaget, utan menar att arbetet med att förstå vad det innebär fortsätter.
När regeringen presenterade förslaget meddelade de att det inte blir någon ytterligare utvärdering av den tillfälliga asyllagen som man kom överens om 2015, utan att de restriktiva reglerna ska gälla fram till minst 2019.

Samtidigt uttryckte Miljöpartiets migrationspolitiska talesperson Maria Ferm förhoppningar om att samtalen med de borgerliga partierna skulle kunna ändra på detta och konstaterade att ”flera av dem vill exempelvis införa de gamla reglerna för familjeåterförening.”

Johanna Jönsson förhåller sig avvaktande till Ferms uttalande och menar att det som ska upp till beslut i riksdagen gäller gymnasielagen, inte en utvärdering av den tillfälliga lag som löper till 2019.

– Vi röstade nej till den tillfälliga lagen och vill exempelvis att familjer ska kunna återförenas. Skulle någon lägga fram ett sådant förslag skulle vi förstås rösta för det.

Moderaterna stöder den tillfälliga lagen och vill gå ännu längre. Är det så att ni tvekar att driva på eftersom det finns en oenighet inom Alliansen?

– Vi driver på i alla frågor vi tycker är viktigt, men just nu håller vi på med gymnasielagen. Jag har inte fått någon som helst inbjudan till att diskutera den tillfälliga lagen. Om vi får det kommer vi förstås stå upp för den linje vi har.