Radar · Nyhet

”Mer pengar behövs mot klimathotet”

Det behövs mer pengar för att klara klimathotet anser bland annat Frankrikes president Emmanuel Macron. Därför träffas nu ett 50-tal regeringschefer på ett stort klimatmöte i Paris. Från svenskt håll finns förhoppningar om franska initiativ.

Mötet är döpt till ”One planet” och hålls i dag tisdag. Värden, Frankrikes president Emmanuel Macron har valt datumet med omsorg. Det är nämligen på dagen två år sedan det historiska globala klimatavtalet undertecknades i Paris.

– Detta är väl ett sätt för Macron att som ny president visa att Frankrike fortsatt tar klimatfrågan på allvar. Det är en viktig signal, säger Anders Wijkman, klimatdebattör och tidigare EU-parlamentariker för Kristdemokraterna.

Syftet med Parismötet är att få fram mer pengar – både statliga och privata – till klimatåtgärder och klimatpolitik.

– Vi måste hitta en finansiering för allt som behöver göras för att klara de miljöförstöringar och de klimatförändringar som de facto sker, säger statsminister Stefan Löfven (S) till TT.

Konkret handlar det om att styra näringsliv, investerare och finansmarknader till klimatmässigt hållbara projekt.

– Klimatfrågan är inte längre en miljöfråga, utan en samhällsutvecklingsfråga. Det gäller att se klimatfrågan som en del i ett tillväxt– och jobbprogram, säger Svante Axelsson, nationell samordnare för Fossilfritt Sverige.

Det handlar också om omfördelning av pengar. Enligt Parisavtalet från 2015 ska världens utvecklade länder bidra med 100 miljarder dollar (843 miljarder kronor) årligen i klimatbistånd till utvecklingsländer från 2020.

Vi tror att de åtagandena kommer att uppfyllas, men det behövs mer. Bara de rapporter vi har tagit del av under hösten om att läget är allvarligare än vi trodde pekar på det, säger statsminister Stefan Löfven.

– Därför behöver vi titta på vilka nya innovativa lösningar vi kan komma på för att få in finansieringen.

Ett orosmoln är att president Donald Trump, som ju aviserat att USA hoppar av Parisavtalet, gjort klart att USA inte tänker betala till utvecklingsländerna framöver. Enligt Anders Wijkman är det ”ett jädra långt steg kvar” till det finansiella åtagandet är säkrat.

– Att få det löftet att uppfyllas är oerhört viktigt. En del av detta ska komma från den privata sektorn, men man får räkna med att länder som Frankrike och Sverige kommer att öka på sina bidrag för att visa god vilja, säger Wijkman.

Även om One planet inte är ett formellt beslutsmöte hoppas Wijkman på fransk handlingskraft. Han räknar med att nya initiativ kommer att lanseras och hoppas på att fransmännen kommer med en överraskning.

Ola Hansén, klimatexpert vid Världsnaturfonden, hoppas också på franska initiativ.

– Vi hoppas att Frankrike och kanske Sverige tar chansen att driva på de andra regeringscheferna inom EU att uppgradera sin egen målsättning till 2030, säger han.

Hansén anser att EU måste gå i bräschen för tuffare klimatmål, men ser samtidigt att EU-länderna i Östeuropa bromsar.

Parismötet 2017 är av den större storleken, med cirka 1 500 deltagare. Den svenska regeringen representeras med tre ministrar i Paris– Löfven, klimatminister Isabella Lövin (MP) och finansmarknads- och vice finansminister Per Bolund (MP). Bolund deltar i konferensen Climate Finance Day på måndagen.

 

Fakta: Parisavtalet