Krönikor

Ingen blir rik på tiggarna

Debatten om tiggarna har gått in i ett nytt skede. Som ni vet har det funnits lite olika ideer om detta tiggeri och vad man ska göra åt det. Den yttersta högern har länge hävdat att tiggeriet är organiserat och att ligorna tjänar förmögenheter på sina tiggare. På Facebook har man kunnat läsa berättelser om hur stora svarta BMW-bilar åker runt och samlar in feta buntar med femhundrakronorssedlar från tiggarna. Hur nu det skulle gå till: jag har aldrig sett en tiggare få några femhundrakronorssedlar. Det brukar röra sig om tjugor och småmynt.

Moderaterna och Sverigedemokraterna vill förbjuda tiggeriet. De hävdar att man håller kvar folk i fattigdom genom att låta dem tigga. De flesta av de övriga partierna är tveksamma till tiggeriförbud. De hävdar att man inte kan förbjuda folk att vara fattiga, och att problemet inte försvinner bara för att man jagar bort de fattiga från gatorna. Dessutom – och detta är värt att tänka på – Moderaterna brukar ju själva tigga pengar.

Nu har polisen i Skåne tagit fast en liga som organiserar tiggeri. Personligen blev jag lite förvånad över detta. Varför? Därför att tiggeri ger så lite pengar att man inte kan fatta att någon vill organisera det. Högerdandyn Johan Hakelius skrev genast en krönika i tidningen Fokus om hur tiggeriet ”betalar lyxbilar”.

Det var en intressant krönika, men den gode Hakelius kan inte ha höga krav på en lyxbil. Media rapporterar att den här ligan bestod av 13 personer som lurat 30 människor att tigga. Tillsammans har de omsatt ”miljonbelopp”. Det låter uppseendeväckande tills man räknar på det.

Om vi gissar att det handlar om två miljoner kronor som ska delas på 43 personer blir det 46 000 kronor per skalle. Jag antar att de i toppen av ligan har tagit mer av pengarna, men så värst många lyxbilar blir det inte. Speciellt inte om pengarna ska räcka att leva på också.

Tiggeriet är tragiskt i sig, men den brottslighet den har alstrat verkar lika tragisk den. För vad är det för typ av brottslighet som lönar sig sämre än ett lågavlönat jobb?

Jag pratade med en person med insyn i polisens arbete, och han sa att så här ser det ut även i de tidigare utredningarna de haft: det är förvånande hur lite pengar tiggeriet egentligen omsätter.

Låt oss ta en jämförelse för att visa exakt hur tragiskt detta är: om de här 43 personerna hade jobbat ett par timmar varje morgon med att dela ut tidningar hade de på ett år inte tjänat två eller ens tre miljoner – utan närmare nio miljoner kronor.

Så ja, det fanns trots allt ett organiserat tiggeri, men några svarta BMW-bilar eller tjocka sedelbuntar handlar det inte om.

Det var på tiden att Svenska Akademien granskades.

Akademien grundades 1786. Borde man inte ha ändrat stadgarna åtminstone någon gång sedan dess?