Radar · Nyhet

Ny grupputvisning på måndag

Överenskommelsen i förra veckan om möjligheter till en ny ansökan om uppehållstillstånd för gymnasiestudier har gett många ensamkommande nytt hopp. Men utvisningarna till Afghanistan fortsätter. På måndag planerar gränspolisen en grupputvisning, tror Vi står inte ut.

Gränspolisen går inte ut med när och var de tänker genomföra utvisningar. Men enligt nätverket  ”Vi står inte ut” sitter för närvarande ett femtiotal ensamkommande unga inlåsta i förvar och en del av dem samlas nu i förvaret i Åstorp för att utvisas på måndag.

Nätverket försöker nu skapa en bild av hur många och vilka som omfattas, vilket inte är helt enkelt. Talespersonen Kinna Skoglund menar att Gränspolisen och Migrationsverket på olika sätt försöker förhindra att både frivilligorgansiationerna och de asylsökande själva har koll på vad som ska ske.

– De flyttar runt dem mellan förvaren och byter datum med kort varsel, säger Kinna Skoglund.

Vi står inte ut är kritiska till att utvisningarna fortsätter trots regeringens besked att många ensamkommande ska kunna söka uppehållstillstånd på nytt och uppfattar att gränspolisen intensifierar jakten på de som ska utvisas.

– Man säger att man vill ge dem en ny chans, sedan gör man allt för att få iväg dem. Så här många har man aldrig haft i förvar tidigare, säger Kinna Skoglund.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV