Radar · Nyhet

Läkare varnar för sportevenemang i smogens Delhi

Kan Indien i nuläget vara värd för idrottsevenemang? Frågan aktualiseras av cricketlandskampen i Delhi där spelarna bär ansiktsmask mot smogen. Trots det kräks de och kippar efter luft.

Matchen mellan Indien och Sri Lanka genomförs trots att partikelhalterna på stadion har uppmätts till 18 gånger högre än vad som WHO listar som risknivå.

Tre gånger avbröts måndagens spel då spelare från Sri Lanka klagade över att de inte mådde bra. De fick dock inget gehör för att matchen skulle stoppas. Det har fått det indiska läkarförbundet att reagera.

– Den här matchen skulle aldrig ha spelats. Det är dags för Internationella Cricketförbundet (ICC) att ta fram ett regelverk kring utsläpp, säger det indiska läkarförbundets ordförande K K Aggarwal som varnar för att spelare utsätts för allvarliga hälsorisker.

Problemet med smog är värst under vinterhalvåret och halterna av smog har ökat kraftigt i Indien under de två senaste åren. I november deltog över 30 000 personer i ett halv-maraton i Delhi dagen efter att smoghalter stängt skolor i staden. Även då varnade läkare för ödesdigra hälsorisker innan loppet och försökte genom rättsliga instanser stoppa det, men fick nej.