Radar · Nyhet

Jemen: ”27 miljoner människoliv står på spel”

Med bränsleresurserna på kritiskt låga nivåer, sjukhus som sätts ur spel och skyhöga priser för mat och vatten är den humanitära krisen i Jemen, framför allt i huvudstaden Sanaa, värre än någonsin. – Humanitär hjälp räcker inte längre, säger Internationella rödakorskommitténs (ICRC) talesperson.

Under de senaste dagarnas intensiva strider på Sanaas gator, och de upprepade nattliga flygräderna, har en vettskrämd befolkning tagit skydd inomhus. Men nu har invånarna för första gången på nästan en vecka kunnat lämna sina hem i jakt på förnödenheter.

– De som fastnade i korselden har sökt skydd i trapphus och korridorer, bort från byggnader med fönster, av rädsla för att träffas av en förlupen kula. Samtidigt har den akuta bristen på bränsle medfört att två sjukhus i huvudstaden inte har möjlighet att genomföra akuta operationer, och medicin som måste förvaras i kylar riskerar att förstöras, säger Iolanda Jacquemet, talesperson på ICRC i Genève, till TT.

FN:s humanitäre koordinator i Jemen, Jamie McGoldrick, har uppmanat de stridande parterna att införa en tillfällig vapenvila under tisdagen så att hjälp ska kunna nå civilbefolkningen.

Men Jacquemet säger att det inte längre räcker med humanitära hjälpinsatser för att undsätta befolkningen i Jemen, även om ICRC också vid upprepade tillfällen har manat till liknande andningshål i konflikten.

Iolanda Jacquemet säger att det enda som kan hjälpa befolkningen nu är att den saudiskledda alliansens blockad av importer upphör.

– 27 miljoner människoliv står på spel. Läget i Jemen var katastrofalt redan innan de senaste dagarnas strider. Vi trodde inte att situationen kunde förvärras ytterligare men det har den, och nu är det ohållbart. Jemeniterna är ett stryktåligt folk men du är bara stryktålig så länge du är vid liv, säger hon.

Respiten på gatorna i Sanaa blev kortvarig. Efter expresidenten Ali Abdullah Salehs dödsfall har stridandet intensifierats, med blockerade vägar, stoppade hjälpförsändelser och civila som omringats av stridsvagnar, uppger FN enligt Reuters.

”Den eskalerande situationen hotar att tillintetgöra de allra mest grundläggande tjänsterna för befolkningen – tjänster som i nuläget knappt fungerar alls”, heter det i ett uttalande från FN som även rapporterar att striderna har spridit sig till närliggande områden utanför Sanaa.

Fakta: Krisen i Jemen

Källa: FN:s humanitära organ OCHA

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV