Glöd · Panelen

Tror du att #metoo kommer att leda till några långsiktiga förändringar?

Metoo-uppropen samlar nu allt fler branscher. Tror du att #metoo kommer att leda till några långsiktiga förändringar eller kommer sexuella övergrepp på arbetsplatser att fortsätta i samma skala som tidigare?

Jag tror att #metoo kommer att bidra till att fler börjar ifrågasätta sina egna handlingar. Jag är inte så säker på att de som begår dessa övertramp inser vidden av dem. Framför allt tycker jag det är viktigt att debatten öppnat upp, för det är nog enda sättet att få människor att tänka till. Jag hoppas och tror att kampanjen på sikt kan föra något gott med sig, även om jag inte tror det är något som kommer ske över en natt.

Fatou Darboe, 47 år, grundare av webbtidningen Afropé, Stockholm

Eftersom vågorna gått höga under denna debatt tror jag att en skillnad kommer att synas, definitivt på kort sikt, förhoppningsvis för all framtid! Många kvinnor har talat och ingen kunde väl ana omfattningen? Jag önskar att förövarna straffas och skäms och att de män som inte berörs aldrig kommer på tanken att trakassera eller våldta. Kanske har Metoo-debatten stakat ut en ny väg? En väg fri från makt och härskartekniker … jag vill ändå tro det!

Åsa Eriksson, 53 år, småskalig landsbygdsförespråkare, Uppsala-Björklinge

Vad som verkligen är nytt nu är att det finns ett faktiskt personligt ansvarskrävande. Nu vet bolag som TV4 att det finns en ekonomisk risk att arbeta med förövare. I framtiden kanske chefer i någon mån börjar följa lagen och utreder tips om sexuella trakasserier och vidtar lämpliga åtgärder. Det är synd bara att inga ansvariga chefer avskedats.

Isak Gerson, 26 år, redovisningsekonom och syndikalist, Stockholm