Radar · Nyhet

Batterier ger oro och hopp i norra Sverige

Den växande efterfrågan på elbilar ökar behovet av litium och andra mineraler. I Skellefteå planeras Europas största batterifabrik att byggas och gruvbolag hoppas på en mineralrusch i norra Sverige. Renskötande samer hör till de som är oroliga över planerna.

Litium är en silvervit och smidig metall som bland annat används i batterier. Nu krävs enorma volymer för att göra världens bilpark eldriven.

Metallen bryts endast på ett fåtal platser i världen – i Sydamerika och Australien – och nu vill gruvbolag prova på lyckan i Sverige. Bland annat i Varuträsk, mellan Skellefteå och Boliden prospekterar ett australieniskt bolag i en nedlagd gruva.

– Det här är en av världens mineralrikaste platser, säger gruvguiden Stig-Olof Fahlgren till TT.

Sveriges geologiska undersökning (SGU) har de senaste åren beviljat ett 20-tal undersökningstillstånd för sju gruvbolag, majoriteten i utländsk ägo, som bland annat rör litium.

– Ska man ställa om en hel bilpark från fossildrivet till eldrivet krävs det enorma volymer. Med den prisbild vi har i dag lönar det sig bara på vissa ställen, säger Pär Weihed, professor i tillämpad materialvetenskap vid Uppsala universitet.

De som ser positivt på litiumbrytningen framhåller att den kan skapa många nya jobb. Svenska litiumproducenten Northvolt planerar för batteritillverkning i Skellefteå och utveckling och utprovning i Västerås – och därmed sätta 2 500 personer i arbete.

– Vi tror att vår fabrik kommer att vara en bidragande katalysator för råmaterialproduktionen i närområdet under de närmaste åren, säger Jesper Wigardt, Northvolts kommunikationsansvarig, till TT.

Men alla jublar inte över planerna. Talma sameby i Kiruna kommun bedriver rennäring nära Vittangi där grafit som behövs till baterierna kan komma att brytas. Även om metallen skulle bidra till ett minskat fossilberoende är renskötaren Aslak Allas kritisk till planerna.

– Ska vår näring stå tillbaka för att världen ska få miljövänligare metaller? Det är ju lite konstigt resonemang kan jag tycka som står här på mina marker som är till låns som man har fått lära sig som barn, säger han till Sveriges radio.