Radar · Nyhet

Nytt dieselmöte hos Merkel

Förbundskansler Angela Merkel tar i dag emot tyska borgmästare i ett nytt ”dieseltoppmöte”. Många lokala ledare vill kunna begränsa fossilbilismen för att förbättra luftkvaliteten.

Merkel försöker förhindra att alltfler tyska städer anammar den europeiska trenden att bannlysa vissa fordon för att få ner avgasnivåerna när luften blir för dålig. Bland annat månar hon om den tyska bilindustrin, som ännu bara är i inledningen av aviserade omställningar till miljövänligare alternativ.

Världsnaturfonden WWF har kallat Merkels linje ”missriktad protektionism”, som låter Tysklands biljättar dra fötterna efter sig medan konkurrenter som franskjapanska Renault-Nissan, amerikanska Tesla och kinesiska BYD mutar in elbilsmarknaden.

I valrörelsen tidigare i år lovade Merkel att upprätta en fond på minst 500 miljoner euro (5 miljarder kronor) för att underlätta städers anammande av exempelvis avgasfria bussar. Men städerna säger enligt tyska medier nu att det dels är alldeles för lite, dels att arbetet med fonden går för långsamt.

Merkel bakbinds i viss mån politiskt av att hon för närvarande sitter som tillfällig regeringschef i Tyskland, eftersom koalitionssamtalen efter valet i september ännu inte lett någonvart.