Energi · Mat med Jenny

Två vackra städer med mat att återvända till

Jennys matresa del 4: Vi fick en idé, jag och mitt sällskap. Vi ville äta oss igenom Sveriges tio största städer under några härliga sommarveckor. Vi har nu lämnat Skåne, Göteborg och Östergötland bakom oss och är på väg mot Örebro och Västerås, Sveriges sjätte och femte största städer. Vi har hört mycket gott och är nyfikna på utbudet.

I Örebro möts vi av sommar och sol och konstbiennalen Open art. Vi har haft enorm tur med vädret så gott som hela vår resa. Vi lämnar av packningen och drar genast vidare till lakto-ovo-vegetariska Rosengrens skafferi, som ligger vackert beläget vid vattnet med slottet som kuliss. Här serveras en buffé med många veganska alternativ och vi fyller tallriken med biffar, gryta, potatissallad och annat gott.

På kvällen vill vi gå ut och käka middag. Vi har spanat länge bland våra tips och bestämmer oss för sushirestaurangen East west, som också ligger vid vattnet. Jag har tidigare bara ätit riktigt bra sushi på ett enda ställe och det var på Spice i Göteborg. Kan East west mäta sig? Mja, de når inte ända fram, men hamnar på en solklar andraplats. Det är vackert presenterat, färgglatt, varierat och lyxigt.

Efter ett härligt dygn i vackra Örebro, beger vi oss vidare till Västerås. Vi hade gärna hunnit testa en av de två pizzeriorna som vi hört så mycket om, men tiden räcker inte till. I Västerås planerar vi att stanna i två dygn, så nu ska det ätas. Det som grämer oss en aning är att vi kommer en vecka för tidigt. Nu finns nämligen helt veganska restaurangen Veggoköket i saluhallen Slakteriet. Attans.

På Smedjegatan i Västerås finns mycket veganskt att välja mellan. En av restaurangerna är indiska Nojon moni som erbjuder mustiga curryrätter. Foto: Jenny Luks

Vi väljer i stället indiska Nojon moni, som präglas av varma färger och en avslappnande atmosfär. Vi ber att få veta vilka rätter som går att få veganska och in kommer riktigt fina rätter med en härligt krämig blomkål och en smakrik spenat- och potatiscurry.

Nästa dag lunchar vi på Bar Mangia mi, som är ett veganvänligt snabbmatsställe vid Stora torget. Jag väljer en pastarätt och mitt sällskap en mezetallrik. Vi sitter ute, äter och spanar på folk. Faktum är att detta enkla lilla hak lyckas erbjuda en av de bättre pastarätter jag ätit. Det är en gräddig, het sås med sojakött, riven ost och färsk koriander.

Det börjar närma sig slutstationen på vår matrunda i Västerås. På kvällen väljer vi snabbmatskedjan Spicy hot, eftersom vi hört talas om en ny satsning på Oumphrätter och veganska currysorter. Det är överraskande gott och efter ett snack med ägaren, får vi veta att förhoppningen är att Spicy hot ska poppa upp även i Göteborg, vilket vi västkustare så klart glädjs åt.

Det är dags att packa väskorna. Vi ska hoppa på tåget österut. Stockholm och Uppsala väntar.

Vid Stora torget i Västerås ligger snabbmatsrestaurangen Bar Mangia mi. Här finns en vegansk meny med pastarätter, meze, wraps och sallader. Foto: Jenny Luks

Örebro:

•Rosengrens skafferi,
Engelbrektsgatan 3
•East west,
Engelbrektsgatan 8

Västerås:

•Nojon moni,
Smedjegatan 6
•Bar Mangia mi,
Smedjegatan 15
•Spicy hot,
Sturegatan 20