Radar · Nyhet

Tungt facit för Mugabes styre

På tisdagen kom nyheten som många zimbabwier väntat så länge på – Robert Mugabe, världens äldste regeringschef, har tvingats bort från makten. Frågan nu är vad som väntar för landet, vars ekonomi är körd i botten.

Under förra veckan rullade arméfordon in på huvudstaden Harares gator, medan Mugabe och hans familj sattes i husarrest och armén övertog kontrollen över de statliga etermedierna.

– Mugabe är redan historia. Tyvärr har han förstört det arv han hade kunnat lämna efter sig för 20 år sedan. Nu kommer han i stället att bli ihågkommen som den man som förstörde vår jordbruksindustri, fick hungern att nå fram till en majoritet av folkets hem och tillät att Afrikas mest mångsidiga ekonomi kollapsade, säger ekonomen och parlamentsledamoten Eddie Cross.

Eddie Cross påpekar att under Mugabes styre har befolkningens inkomster minskat med två tredjedelar. Enligt honom är det på grund av Mugabe som över fem miljoner zimbabwier har flyttat utomlands – varav de flesta varit välutbildade.

Människorättsaktivisten Jennie Williams, som grundat kvinnorörelsen Women of Zimbabwe Arise, Woza, är en av dem som råkade illa ut efter att trotsat rädslan mot Mugabes regim. Vid mängder av tillfällen har hon blivit gripen efter att ha kritiserat regeringen. Nu vill hon att rättvisa skipas.

– Jag vill ha rättvisa för landet, för folket, för min familj. Många människor led under Mugabes styre och står i dag utan arbeten och kan inte betala sina räkningar. Familjer har slitits isär, men nu är jag lycklig över att människor har befriat sig från sin rädsla, säger hon till IPS.