Energi · Mat med Jenny

Jenny tipsar:

Flera apor kommer med nya korvar

Astrid och aporna, som saluför veganska kött- och mejeriprodukter, har lanserat en ny heting: korven Ghost chili, som innehåller en av världens starkaste chilisorter. Korven, som är soja- och vetebaserad, passar både i en chiligryta eller på grillen för den modige.
Samtidigt ger det ekologiska företaget Kung Markatta också sig in på korvmarknaden. Nya i kyldisken är de ekologiska korvarna Mild vegokorv och Rökt vegokorv. Även de är soja- och vetebaserade.

Valio utforskar havren

Mejeriföretaget Valio, som saluför laktosfria komjölksprodukter, slår sig in på den vegetabiliska marknaden. I februari nästa år lanseras två havreyoghurtar och en havredryck. Produkterna går under namnet Oddlygood. Yoghurtarna kommer finnas i smakerna vanilj och hallon, och är baserade på bland annat havre, ärtprotein och rypsolja. Alla tre produktena är B12-berikade.

Glassnyheter från Oatly till våren

Havreföretaget Oatly och glassföretaget Sia avslutar sitt samarbete. Sia var tidigare tillverkare av Oatlys glassar, men nu vill båda företagen gå vidare. Det betyder dock inte att Oatly stänger dörren till frysdisken. I stället flyttas glassproduktionen till Nederländerna och i mars nästa år väntas enligt uppgift bland annat smakerna Double chocolate fudge, Salty caramel hazelnut och Vanilla cookie crumble.