Energi · Kultur med Nike

Politisk svensk satir

Fyndig och träffsäker politisk satir som tar upp brännande samtidsfrågor och dagspolitik. Tre av åtta avsnitt är släppta och den första tar upp flyktingkrisen som musikal, med Henrik Dorsin som en hårt sjungande Stefan Löfvén. Vi följer skeendet 2015, när regeringen först skröt om Sveriges öppna gränser för att sen plötsligt stänga dem. Suverän ensemble-sång mellan de ledande politiska aktörerna, Löfvén och Merkel i operaduett och när nationalismens spöken hemsöker statsministern i en dimhöljd scen är det smått genialiskt.

Andra delen skildrar ett bisarrt föräldramöte som spårar ur fullständigt när föräldrarna tar över klassrummet och allt utvecklar sig till ett gastkramande morddrama. Triggervarning: splatter.

Tredje delen ligger helt rätt i tiden med sitt genustema och är en psykologisk konspirationsthriller, om en kvinnas kamp att ta plats i en totalt mansdominerad manusgrupp. Hon hotar de invanda könsmaktsstrukturerna och männen gör allt de kan för att upprätthålla könsmaktsordningen. Här syns många kända ansikten i maktens mötesrum och de kvinnokränkande sexistiska ordstäven haglar tätt mellan skrattsalvorna. Ett lysande och ruskigt aktuellt avsnitt om män i grupp som hatar kvinnor. Följande fem avsnitt släpps vartefter under vintern.

Grotescos nya säsong finns på Svtplay.

I tredje avsnittet avhandlas en kvinnas kamp att ta plats i en totalt mansdominerad manusgrupp, helt rätt i tiden. Foto: SVT
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV