Radar · Nyhet

Valrysare väntar i Chile efter vänsterskräll

Högerpolitikern Sebastián Piñera gjorde ett sämre val än väntat och ställs på nytt mot socialisten Alejandro Guillier i en andra omgång av Chiles presidentval. Om Guillier lyckas få stöd från uppstickaren på vänsterkanten, Beatriz Sánchez, kan valet bli en riktig rysare.

Som vid många andra val runt om i världen de senaste åren sköt opinionsmätningarna inför det chilenska presidentvalet en bra bit utanför målet. Affärsmannen och miljardären Piñera spåddes enligt den sista stora mätningen landa på runt 45 procent.

Men när rösterna räknats färdigt stod det klart att han fick nöja sig med knappt 37 procent.

Det innebar fortfarande en klar seger över det regerande socialistpartiets kandidat Alejandro Guillier, som fick 23 procent. Men då ingen av dem tog hem mer än hälften av rösterna möts de i en avgörande valomgång den 17 december.

Nu riktas blickarna mot valkometen, journalisten Beatriz Sánchez. Med 20 procent av rösterna lyckades hon samla mer än dubbelt så mycket stöd som mätningarna förutspått. Trots att hon hamnar utanför den andra omgången kan hennes mindre än ett år unga koalition av radikala vänsterkrafter, Breda fronten, komma att spela en avgörande roll – om dess väljare sluter upp bakom Guillier för att stoppa en seger för den konservative Piñera.

Guillier tycks räkna med en sådan effekt.

– Vi är fler, och därför kommer vi att vinna i december, sade han inför jublande anhängare, enligt Reuters.

Sánchez uppmanar sin koalition, som har rötter i studentprotesterna i landet 2011, att nu sätta sig ner och diskutera sig fram till huruvida man ska omfamna Guillier, rapporterar den chilenska tidningen La Tercera.

Piñera, som ledde landet 2010 till 2014, är dock segerviss.

– Det här resultatet är väldigt likt hur det såg ut 2009. Och som ni minns så vann vi den gången, sade han.

President Michelle Bachelets kunde inte kandidera i år på grund av regler för hur länge en president kan ha makten. Hennes mitten-vänsterkoalition stöttade Guillier inför den första valomgången. Han har lovat att värna Bachelets politiska arv genom att bland annat utvidga tillgången till avgiftsfri högre utbildning, minska landets djupa klassklyftor och stärka arbetsrätten.

Piñeras löften fokuserar på att stärka tillväxten, bland annat genom sänkt bolagsskatt, effektivisering av det statliga gruvföretaget och reformer av landets pensionssystem.

Fakta: Valresultatet

Källa: La Tercera