Radar · Nyhet

Extremt torrt i Spanien och Portugal

Vattendrag torkar ut och grödor vissnar bort på åkrarna. Torkan i Spanien och Portugal får stora konsekvenser.

– Floder som varken jag eller mina föräldrar, eller mina farföräldrar, har sett torrlagda har nu torkat ut, säger José Ramón González, som driver en gård i Galicien i nordvästra Spanien.

Torkan har tvingat honom att lägga stora pengar på att köpa foder till djuren eftersom gräset växer dåligt.

Torkan har lett till vattenbrist i båda länderna. Den här veckan började hundratals brandbilar transportera vatten från en damm i norra Portugal till en annan som håller på att torka ut och står för vattenförsörjning till Viseu, en stad med omkring 100 000 invånare.

Spaniens största energibolag har sagt att elen från vattenkraft minskade med 58 procent under årets första nio månader, jämfört med samma period i fjol.

Extrem torka kan bli vanligare i regionen, varnar experter. Risken för värmeböljor, skyfall, torka och översvämningar kommer att bli större de närmaste årtiondena, enligt Jorge Olcina, forskare på Alicanteuniversitetets klimatenhet.

– Spanien har sedan 1980 visat tecken på att det drabbas av klimatförändringarna, och det har ökat sedan 2000, säger han.

Talespersonen för Greenpeace i Spanien, Julio Barea, anser att spanjorerna är dåliga på att hushålla med vattnet. Som exempel tar han bevattning av träd som normalt inte behöver så mycket vatten, som oliv- och mandelträd, och att bönder odlar grödor som inte är anpassade för klimatet vid Medelhavet.

Vicente Ortiz, bonde i centrala Spanien, säger att spannmålsskörden på hans gård blir 70 procent mindre än i fjol på grund av torkan. Olivskörden kommer att halveras, säger han.

– Man känner sig hjälplös, som när man är sjuk. Och sjukdomen heter torka. Vi spanar konstant mot himlen.