Glöd · Debatt

Stöd kvinnors rätt att bada fredade

DEBATT När jag läste om hur allt fler kvinnor kliver fram med sina berättelser ville jag först inte blanda mig i. Jag tyckte inte det var en politikerfråga. Men #metoo visar hur utbrett det är att män inte kan bete sig som folk.

Jag är en kvinna med makt eftersom jag är högsta politiker i en av våra stora kommuner. På många sätt har jag mycket mer makt än stora delar av alla andra kvinnor i landet. Och på andra sätt är jag lika maktlös. När det gäller att hindra en del att bete sig som svin kan inte politiken göra något. Vi kan inte ta upp på ett sammanträde och besluta att: från och med nu ska inte män kränka kvinnor. Basta!

Vad jag kan göra är att efter bästa förmåga agera förebild genom att visa att jag är en stark kvinna med makt som inte är rädd att säga ifrån om det behövs. I min kommun har vi bestämt att kvinnor ska få bada ostört i våra simhallar några gånger per termin.

Det kan finnas en miljon anledningar att jag som kvinna inte känner mig bekväm med att visa mig i bikini för män. Och dessa anledningar ska jag inte behöva bli avkrävd en förklaring av någon. Allra minst av kommunen eller av någon politiker som vill köpa billiga främlingsfientliga poäng på frågan.

Det kan verka självklart att man värnar några timmar åt att kvinnor ska få bada ostörda men det är kanske en av de frågor där jag stött på störst och mest ilsket motstånd från främst män från Sverigedemokraterna och Moderaterna. De påstår att jag gynnar hedersvåld om jag godkänner kvinnobadtider, att jag genomför smygislamifiering och att detta är ett sluttande plan (mot något förmodat jättehemskt samhälle).

Jag förstår att mina värsta belackare inte är kvinnohatare bara för att de vill stoppa kvinnotider. Det är faktiskt värre än så. De vill använda kvinnor och en del kvinnors enskilda behov för att driva sin motvilja mot vissa grupper oavsett om de är kvinnor eller män.

För vi ska inte sticka under stol med att det finns en dold agenda. Hade det bara varit deras döttrar och mammor som velat ha kvinnotider skulle de aldrig drivit frågan om att avskaffa dem. Det är först när de kan smeta på sin främlingsfientlighet som det blir en fråga att driva politiskt. Det får mig att skämmas som politiker, även om jag är på andra sidan.

Nu har vi fått se i #metoo att problemen var mycket större än vad många velat tro. De finns i alla grupper från Hollywoodkändisar, programledare och ner till vanliga besökare på våra badhus.

Nu när vi vet att det faktiskt är era döttrar och mammor som kan behöva få fredade tider i badhuset borde ni inte ändra er och låta dem få det? Så vakna nu era hycklare! Jag för min del har beslutat att sluta ducka. Istället för att avskaffa kvinnosimmet borde vi utöka det! Jag vet att det kommer reta en hel del. Men jag tror att det även finns många andra som vågar kliva fram och stödja kvinnors rätt att bada fredade.